Most már számok is bizonyítják Orbán népszerűségvesztésről szóló kötcsei beszédét

Most már számok is bizonyítják Orbán népszerűségvesztésről szóló kötcsei beszédét

A Republikon szerint öt hónap alatt 6 százalékponttal csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége a pártválasztók körében, de a teljes népességen belül is 4 százalékpontot vesztettek.

Augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki térfélen a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt növelni tudta a szavazótáborát júliushoz képest – idézi a Telex a Republikon Intézet felmérését, jelezve, hogy rég volt ilyen alacsony a Fidesz népszerűsége.

Orbán Viktor a múlt hétvégén megtartott kötcsei pikniken is felhívta hívei figyelmét a népszerűségvesztésre. Ennek fő oka a miniszterelnök szerint a gazdasági nehézségek és a reálbérek értékének csökkenése voltak, amihez - mint tévesen fogalmazott - a társadalom nem szokott hozzá.

Ugyanis augusztusban még mindig 16,4 százalék volt az infláció, de a múlt hónapban derült ki az is, hogy tavasszal – mélyen alulmúlva a várakozásokat és előrejelzéseket – zsinórban a negyedik negyedévben is romlott a gazdaság teljesítménye.

A Republikon mostani felmérése is azt mutatja, hogy a kormánypárt támogatottsága a teljes népességben jelenleg 30 százalék, a pártválasztók között 42 százalék. Ez júliushoz képest a teljes népességben 1, a pártválasztók körében 2 százalékpontos veszteséget jelent.

A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, bár Gyurcsányék népszerűsége a júliusi erősödés után csökkent augusztusban. A teljes népesség körében most mért 12 százalékos eredményével 1 százalékpontot veszített a DK, a pártválasztók körében mért 17 százalékkal pedig 2-t.

Jobban sikerült a nyár a Momentumnak és a Mi Hazánk Mozgalomnak. Donáth Annáék 7 százalékos eredményükkel a teljes népességben 1, a pártválasztók körében (10 százalék) 2 százalékponttal népszerűbbek, mint júliusban.

Hónapok óta először tudta növelni a Mi Hazánk Mozgalom is a támogatottságát a pártválasztó körében. Toroczkai Lászlóék az utóbbi időben aktívabban rámentek a romák és menekültek elleni politikára, minden tizedik választó a Mi Hazánkra szavazna az intézet augusztusi felmérése szerint.

Tovább erősödött augusztusban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely a többi párthoz képest aktív volt a nyáron: az augusztus 20-i államalapító rendezvényükre több mint ezer embert tudtak mozgósítani.

Nem jutna be viszont a parlamentbe a Republikon felmérése szerint az MSZP, a Jobbik-Konzervatívok, az LMP és a Párbeszéd sem, ha önállóan indulna a választáson. Míg a Jobbik és az LMP változatlanul 4-4 százalékos támogatottsággal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, az MSZP támogatottsága csökkent augusztusban. A sor végén továbbra is a Párbeszéd áll 2 százalékos támogatottsággal, a többi kisebb pártot nem mérte a Republikon.

A közvéleménykutató szerint az új pártoknak komoly potenciált jelenthetnek a bizonytalanok. Augusztusban ugyanis a választók több mint negyedének (28 százalék) nem volt pártja.

Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő előadása a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriában 2023. szeptember 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán