Most már tényleg távozik Vida Ildikó?

Az elmúlt fél év során nagyjából tucatszor röppent fel a hír, hogy menesztik a Simicska Lajos emberének számító Vida Ildikót, ám eddig soha nem lett belőle semmi.

A Népszabadság mai cikke szerint most újra nekifutnak: a nemzetgazdasági tárcának egy, a saját törvénymódosító javaslatához benyújtott módosító indítványa szerint a kormányfőtől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga, Varga Mihály ezzel Vida menesztését készítheti elő.

Varga viszonya köztudottan nem túl rózsás Vidával: kapcsolatuk 2013-ban, az online pénztárgépek körül kirobbant botrány alkalmával mérgesedett el.

Vida korábban menesztette a kétes kínai kapcsolatokkal hírbe hozott helyettesét, Kovacsics Istvánt, akinek Varga rögtön jövedelmező állást kínált a Magyar Turizmus Zrt.-nél, egyes hírek szerint a miniszter most épp őt nézte ki Vida helyére.

A Népszabadság azt is megjegyzi, hogy Varga saját törvénymódosító javaslatát módosító indítványa ebben a formában házszabály-ellenes, az ugyanis tiltja, hogy olyan szövegrészekhez nyújtsanak be módosító indítványokat, amelyeket az előterjesztő törvénymódosítási javaslata eredetileg nem érint - ebben az esetben pedig pontosan ez a helyzet.

Az ügyhöz kapcsolódik, hogy Vidának augusztusban lejár az 5 évig érvényes nemzetbiztonsági átvilágítása, az Alfahír pedig úgy tudja, az újabb átvilágítást még meg sem kezdték, holott annak időtartama 90 nap. Ráadásul a korábbi kitiltási ügy miatt az sem biztos, hogy átmegy-e az átvilágításon - ha nem, bizonyos, hogy mennie kell.