Mostantól nem tudhatjuk meg, hogy még Lévai Anikó-e Orbán felesége

Mostantól nem tudhatjuk meg, hogy még Lévai Anikó-e Orbán felesége

A képviselői vagyonnyilatkozatokban egészen 2012-ig visszamenőleg titkosítják a politikusok családtagjainak neveit. Kisatírozzák tehát a házas/élettársak és a gyermekek neveit is. Így a jövőben nem tudhatjuk majd, hogy Orbán Viktor feleségét még mindig Lévai Anikónak hívják-e.

Minden év január 31-én éjjel kerülnek fel a parlament.hu és a kormany.hu oldalakra az országgyűlési képviselők, valamint a kormánytagok vagyonnyilatkozatai. Ezek izgalmas adatokat tartalmazhatnak. Például, hogy mennyi gazdagodást vall be éppen Rogán Antal. Vagy, hogy mennyire nincs bevallott megtakarítása annak az Orbán Viktornak, akinek fizetése már közel 6 millió forint havonta.

Eddig is volt bőven baj a vagyonnyilatkozati rendszerrel. Valódi információtartalommal alig bírnak.

Mostantól viszont még kevesebb infóval fognak ezek szolgálni.

Ahogyan az Index rávilágított, vastag fekete sávokkal kitakarták a képviselők hozzátartozóinak, így házas- és élettársuk, illetve gyermekeik nevét. Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából így mostantól nem derül ki, hogy feleségét Lévai Anikónak hívják, ahogyan Gyurcsány Ferenc esetében sem mehetünk biztosra, hogy neje-e még Dobrev Klára, esetleg újraházasodott-e. Mostantól tehát a hozzátartozók nevét sem tudhatjuk meg a politikusok vagyonnyilatkozataiból.

A lap megkereste az ügyben az Országgyűlés Hivatalát. Válaszukban azt írták, a többször módosított törvény alapján a vagyonnyilatkozat nyilvános, oldalhű másolatát – a családtag személyes adatai nélkül – kell közzétenni.

„A www.parlament.hu webtartalmainak felülvizsgálata során hivatalból észleltük, hogy az egyes képviselők adatlapján megjelenített vagyonnyilatkozatok nem felelnek meg a fentieknek, így

az azokban található családtagi személyes adatokat – az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve – a rendelkezés hatálybalépésének napjára visszamenőleg kitakartuk”

– válaszolták.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a shavnabadai monostorban tett látogatásán Tbilisziben 2023. október 10-én. Jobbról felesége, Lévai Anikó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)