Változtatna a vagyonnyilatkozati rendszeren az Integritás Hatóság

Változtatna a vagyonnyilatkozati rendszeren az Integritás Hatóság

A korrupció ellen létrehozott hatóság célja ezzel az, hogy növeljék a rendszer átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A vagyonnyilatkozati rendszer reformját kezdeményezi az Integritás Hatóság (IH) nemzetközi példák alapján - erre derül fény a hatóság által csütörtökön kiadott Vagyonnyilatkozati Eseti Jelentésből.

Az IH-nak törvényben előírt kötelezettsége jelentést tennie a vagyonnyilatkozati rendszerről annak érdekében, hogy növeljék a rendszer átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Ehhez megvizsgálták több más európai uniós ország gyakorlatát, interjúkat készítettek szakértőkkel, és beépítették többek közt az EP, az OECD és a Világbank elemzéseit is - olvasható a jelentésben.

Arra is kitérnek, hogy csupán elvi szinten létezik kontroll a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése terén, valójában a rendszer nem működik, nem éri el a törvény által előírt célját. S ezenfelül kellő riasztóerővel rendelkező szankciók sincsenek.

A 16 pontos javaslatot ismertetve az IH a következőket tartja a legfontosabb ajánlásainak:

▶ a vagyonnyilatkozati nyilvántartások kezeléséhez egységes, elektronikus és automatizált rendszer kialakítására van szükség;

▶ legfeljebb 4 évente, de inkább gyakrabban minden érintett számára legyen kötelező a vagyonbevallás elkészítése;

▶ a nyilatkozatokat egy független szervezet ellenőrizze; és minden nyilatkozat tartalmazza egyaránt a hazai és külföldi vagyonelemeket és érdekeltségeket, ingatlanokat, befektetéseket, stb.

Az IH élén álló Bíró Ferenc szerint a cél az, hogy visszaépüljön a társadalmi rendszerbe vetett bizalom, és olyan kultúra alakuljon ki, ami az átláthatóságra és elszámoltathatóságra értékként tekint.

Ezt a kultúrát a törvényi akaratnak is támogatnia kell

- fogalmazott a hatóság elnöke.

Emlékezetes, az Integritás Hatóságot még tavaly novemberben hozta létre a kormány az Európai Bizottsággal történt átfogó megállapodás részeként. Az IH autonóm államigazgatási szervként ellenőrzi az uniós projektek közbeszerzési eljárásait, így az EU-s források felhasználását és általános korrupcióellenes tevékenységet végez. A hatóság elvileg vizsgálati eljárást is folytathat, valamint kezdeményezheti más szerv eljárását.

(Címlapkép: Az Integritás Hatóság cégtáblája a Bartók Udvar irodaház egyik épületének bejáratánál a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton. MTVA/Bizományosi: Róka László)