Moszkva közös delegációba tömörítené a szír ellenzéket

A szóvivő - miután tanácskozott Staffan de Misturával, a tárgyalásokon közvetítő ENSZ-különmegbízottal - elmondta: a résztvevő ellenzéki moszkvai, asztanai és kairói platformok nevében nyilatkozik. Ezek a platformok olyan szíriai ellenzéki erőket foglalnak magukba, amelyek korábban részt vettek a moszkvai és kairói találkozókon, illetve egy asztanai konzultáción.

"Hisszük, hogy a közvetlen tárgyalások felgyorsíthatják az egész békefolyamatot, ezért ajánlottuk minden ellenzéki csoportnak, hogy egyetlen, egységes delegációba tömörüljenek"

- mondta Dzsamil.

A politikus szerint nem tekinthető normálisnak a jelenlegi helyzet, amelyben az ellenzéket egyszerre több csoport is képviseli.

"Elengedhetetlenül szükséges erőfeszítéseket tenni egy egységes delegáció érdekében. Ugyanakkor ez nem jelentené azt, hogy a küldöttség egységes és közös állásponttal rendelkezne. Éppen ellenkezőleg, tükrözné a valós viszonyokat a szíriai ellenzéken belüli vélemények sokszínűségével"

- vélekedett a szóvivő.

Miután a szíriai ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) a múlt héten kivonult a genfi béketárgyalásokról, addig a moszkvai-kairói és moszkvai-asztanai platformok továbbra is részt vesznek azokon.