Moszkva piros lapot adott egy német képviselőnek

Az orosz hatóságok megtiltották a beutazást Oroszországba egy német parlamenti képviselőnek, aki korábban többször bírálta Moszkvának az ukrajnai konfliktusban tanúsított fellépését.

Karl-Georg Wellmannt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) orosz és ukrán ügyekben illetékes politikusát vasárnap visszafordították a moszkvai seremetyevói nemzetközi repülőtérről, és közölték vele, hogy hosszú távú beutazási tilalmat léptettek életbe ellene.

A berlini külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a német kormány "érthetetlennek és elfogadhatatlannak" tartja Wellmann kitiltását. "A szövetségi kormány elvárja a beutazási tilalom feloldását" - hangsúlyozta a szóvivő. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány a berlini orosz nagykövet útján hivatalosan is tiltakozását fejezte ki Moszkvának.

Wellmann a Bundestag német-ukrán baráti csoportjának elnöke, a német uniópártok - a CDU és a Keresztényszociális Unió (CSU) - frakciójának oroszországi jelentéstevője, és 2014 májusában rész vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai választási megfigyelői missziójában. A kelet-ukrajnai harcokkal kapcsolatban az utóbbi hónapokban többször is határozottan bírálta az orosz kormány politikáját. Februárban például egy alkalommal így nyilatkozott a ZDF közszolgálati televízióban: "Ez egy orosz háború, ami ott folyik. Az oroszok eszközként használják fel a szeparatistákat".

Wellmann a Berliner Kurier című német lapnak azt mondta, az ellene elrendelt beutazási tilalom 2019-ig szól. A moszkvai repülőtéren felszólították, hogy a következő repülőjárattal térjen vissza Németországba, az éjszakát a tranzitváróban töltötte. Elmondása szerint politikai tárgyalásokra érkezett Moszkvába, magas rangú meghívással, s a tárgyalásokon a kelet-ukrajnai helyzetről lett volna szó, Oroszország bevonásával. A politikus a kitiltásával kapcsolatban a Focus című német hetilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az európai uniós szankciókra válaszul Moszkva is "szankciós listát" állított össze.