Helybenhagyta a bíróság, jöhet a mozdonyvezetők sztrájkja március 10-én, ha addig nincs megállapodás

Helybenhagyta a bíróság, jöhet a mozdonyvezetők sztrájkja március 10-én, ha addig nincs megállapodás

Mint arról korábban beszámoltunk, béremelés híján 500-600 ezer forintos kompenzációt kérnek a mozdonyvezetők az infláció miatt. Az eredménytelenül lezárult kollektív munkaügyi vita után a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése február 2-án bejelentette, hogy 2022. március március 10-én nulla órától határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem születik megállapodás. Ezt követően február 4-én kérvényezték a Fővárosi Törvényszéken a sztrájk jogszerűségének megállapítását, a MÁV-START azonban alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek tartotta a sztrájkbejelentést, ezért ellenkérelmet nyújtott be.

A MOSZ friss közleményében azonban most azt közölte,

a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, így jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja.

A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, az jogerős. A Fővárosi Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság érdemben megalapozott döntést hozott, amikor kimondta, a munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott összes törvényi feltételnek.

Mint írták,

a MÁV-START állításával szemben a mozdonyvezetők követelése kellően meghatározott, nem irányul kollektív szerződés módosítására, a jelenlegi világjárványban sem veszélyezteti az életet, az egészséget, a testi épséget.

A szakszervezet egyúttal felszólította a  vasúttársaságot, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a sztrájkkövetelés teljesítéséről.

A MOSZ soproni tagcsoportja egyetért a MÁV-START mozdonyvezetőinek követeléseivel, ezért szolidaritási sztrájkot hirdet a GYSEV Zrt.-nél.