Jogellenesnek minősítette a mozdonyvezetők tervezett sztrájkját a bíróság

Jogellenesnek minősítette a mozdonyvezetők tervezett sztrájkját a bíróság

A vasutasok munkabeszüntetése szeptember ötödikén kezdődött volna. A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) hivatalos oldalán azt írja, hogy

a bíróság azért minősítette jogszerűtlennek sztrájkkezdeményezésüket, mert a sztrájk előtti egyeztetésekre nem hagytak elegendő időt, ezért a MOSZ szombaton fog dönteni a további lépésekről.

Az Origó kormánypárti online lap szerint a mozdonyvezetők a MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot.

A hvg.hu azonban jelezte, hogy ez nem igaz. A KSH szerint 2021-ben Vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 424 220 volt.

Kihátrál a másik szakszervezet a mozdonyvezetők által meghirdetett sztrájkból

Szakszervezetünk nyíltan elhatárolódik minden olyan kezdeményezéstől, amely jelen gazdasági, energetikai válságban a vasút - mint alapvető és fenntartható közlekedési rendszer - működését sérti vagy veszélyezteti - reagált közleményében a Mozdonyvezetők Szakszervezete által meghirdetett szeptember 5-i sztrájkfelhívásra a Mozdonyvezetők és Motorvonatvezetők Szakszervezete.