Orbánék mélyebbre túrnak az MTA zsebében: miniszteri kontroll alatt a kutatásra szánt pénzek

Akkor lesz forrás, ha Palkovics rábólint.

A portálnak nyilatkozó, névtelenségbe burkolózó akadémiai dolgozó szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatainál ezentúl nem lesz elég, hogy azokat - az eddigi szokásoknak megfelelően - két- vagy adott esetben háromlépcsős szakértői csoportok értékelték, múlt péntek óta immár Palkovics Lászlónak is rájuk kell mondania az áment.

A minisztérium honlapján szereplő bejegyzésben a következőképpen fogalmaznak az intézkedéssel kapcsolatban:

"A felügyeletet ellátó miniszter 2018. június 6-án kelt tájékoztatása szerint az NKFI Alapból finanszírozott pályázatok keretében kötelezettségvállalásra csak a miniszterrel történt előzetes egyeztetés alapján kerülhet sor. (...) A felfedező kutatási felhívások eredményhirdetésének várható időpontjáról az erre vonatkozó minisztériumi döntést követően adható tájékoztatás a kutatói közösségnek."

Emiatt a látszólag ad hoc döntés miatt

több mint 10 milliárd forintnyi kutatási pályázat kifizetését halasztják el.

"Ezek többsége nem egyéni kutatás, hanem kutatócsoport van mögötte - tehát összesen több ezer tudós, kutató sorsa maradt függőben, nem tudni, meddig"

- mondta a 444-nek a név nélkül nyilatkozó akadémiai dolgozó, aki hozzátette, hogy miközben a nyilvánosság előtt az MTA és a kormány közötti vita a 2019-es tudományos költségvetés elosztásáról zajlik, addig láthatóan már 2018-ban sem lehet politikai áldás nélkül osztani a kutatási pénzeket.

Egy másik kutató elmondta a portálnak, hogy a NKFIH-t gyakorlatilag lefejezte az új Innovációs Minisztérium, amely

"megette az egész hivatalt, és nem is csak ezeket a pénzeket, hanem az összeset, az EU-forrásokat is".

A szintén névtelenségbe burkolózó nyilatkozó hozzátette:

"Az NKFIH  és az MTA is komoly szakmai elbírálási rendszert épített ki az alapkutatási pályázatok köré, külföldi kutatókat is rendszeresen bevonnak az értékelésbe, nem csak egymás hátvakargatása megy. Ezért nézett mindenki furán, hogy miért akarja Palkovics feltalálni a spanyolviaszt a »források elosztásáról csak szakemberekből álló bizottság dönt majd« kijelentéssel, ez ugyanis pont működött eddig is. Csak most Lovász/Pálinkás helyett a miniszter hozná a végső döntést."