A közmédia csak negatív kontextusban számol be az LMBTQ-ról

A közmédia csak negatív kontextusban számol be az LMBTQ-ról

A közmédia egyik, ha nem a legfontosabb részeként működő állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) rendszerében az elmúlt egy hónapban szinte kizárólag negatív kontextusban jelent meg az LMBTQ-fogalom, ami azt jelenti, hogy lényegében csak a kormánypárti nézőpontot hirdető szervezetek és politikusok szólaltak meg a témában.

Az „LMBTQ” kulcsszóra való keresés során az elmúlt egy hónapból 37 találat jelenik meg, ennek egy kisebb része frissítések miatti ismétlődés. Az azonban így is kitűnik, hogy a 37-ből mindössze 5 olyan találat van, ami nem kimondottan Fidesz-propaganda, hanem más természetű híradás (például egy külföldi hír), és 0, azaz nulla találat számol be bármely ellenzéki párt, jogvédő szervezet vagy más, a kormánnyal ellentétes véleményen lévő csoport véleményéről.

Íme a teljes lista, időrendi sorrendben visszafelé:

MTI

Mindez nem azért érdekes, mert mi a magunk részéről bármilyen lobbitevékenységet hiányolnánk az MTI-ből, hanem azért, mert a közmédiát nem a Fidesz szavazótábora finanszírozza, hanem az egész ország, és a közszolgálati média sem azt jelenti, hogy a kormánypárti szavazók identitását kell erősíteni, hanem azt, hogy minden fél egyenlő mértékben érvelhet a nyilvánosság előtt az adott közéleti kérdésekben. Márpedig ez jól láthatóan nem történik meg.