A kormány mégis betiltja az egyszer használatos műanyagokat, csak később

A kormány mégis betiltja az egyszer használatos műanyagokat, csak később

2021. január 1-je helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Jelezte, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását.

Közölte továbbá, hogy az ágazatban tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.

A kormányinfón elhangzottakról itt írtunk részletesen:

A rendkívüli jogrend megszűnik, de marad a járványügyi készültség

Egyetlen napirendi pontja volt a kormányülésnek, ez pedig a költségvetés, illetve a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló tervezet. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón közölte, a javaslatcsomagot a kormány már a parlament elé terjesztette. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint indokolt a veszélyhelyzet megszüntetése és a járványügyi készültség bevezetése mivel a védekezés sikeres volt Magyarországon.

(MTI)