Országos tisztifőorvos: Nem zárható ki, hogy járvány lesz Magyarországon

Országos tisztifőorvos: Nem zárható ki, hogy járvány lesz Magyarországon

Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval tartanak karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központban Müller Cecília tisztifőorvos és Szlávik János infektológus főorvos. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy milyen terv alapján járnak el vészhelyzet esetén és azt is elmondták, hogy ki számít fertőzésgyanúsnak az új eljárásrend szerint.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, hogy jelenleg 18 ember van karanténban Magyarországon koronavírus-gyanúval, de egyikük sem fertőzött. 

  • A Kambodzsából hazaérkező 3 emberrel kapcsolatban úgy nyilatkozott,  hogy jól vannak és tünetmentesek a hétvégén pedig akár el is hagyhatják a kórházat.
  • Az észak-olaszországi kirándulásról visszatért 11 diákról, két tanárról és két sofőrről, azt mondta, láztalanok, egészségesek, az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki fertőzésre utaló jeleket.
  • Az Olaszországból hazaérkezett kamionos is rendben van, ráadásul a tesztje negatív lett, de bent tartják megfigyelésre.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járvány európai terjedése miatt új eljárásrendet vezetnek be, ennek alapján fertőzésgyanúsnak tekinthető az a személy,

aki 38 fok feletti lázzal küzd, 14 napon belül pedig olyan helyen járt, ahol fertőzés lehetősége adott, (Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán, Észak-Olaszország 4 tartománya - szerk.) illetve olyan súlyos tüneteket produkál, amely kórházi ellátásra szorul.

Vészhelyzet esetére van a Nemzeti Népegészségügyi Központnak egy pandémiás terve, amelyet még a madárinfluenza terjedésekor készítettek, ezt frissítették. Müller szerint, akkor is lesz hely a fertőzötteknek, ha sok megbetegedés lesz,

akár a Szent László Kórház összes ágya is befogható, ha kell.

A terv szerint az első körben, akár több száz beteget is el tudnak helyezni, és ha a főváros nem bírná, akkor lépnének be a vidéki kórházak az infektológiai ágyakkal. Ebben az esetben a halasztható ellátásokat félretennék. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy pontosan hány ágy áll rendelkezésre, ezt azzal magyarázta, hogy bővíthető a rendszer.

Hatpárti egyeztetést hívott össze a koronavírus miatt a kormány

Hatpárti egyeztetést hív össze a kormány a koronavírus miatt - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés után. A sajtótájékoztatón Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszélt a vírussal kapcsolatos cselekvési tervekről.

Müller Cecília újságírói kérdésre kifejtette, hogy a háziorvosokat megfelelően tájékoztatták, az nem az NNK hibája, ha valaki ezzel nem találkozott.

Aki lázas, tüneteket produkál, járványos területen volt, hívja fel a háziorvosát, ne menjen a váróba, az orvos majd kimegy

- tette hozzá.

Szlávik János szerint a vírus intenzív európai terjedése azt mutatja:

"nem zárható ki az, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is kialakulhat a koronavírus-járvány.”

A terjedést ugyanakkor megállíthatja a melegebb idő beköszönte, ugyanis az ehhez hasonló vírusok terjedésének az alacsonyabb hőmérséklet kedvez.