Müller Cecília: a hazai fertőzések 94 százalékáért az omikron variáns a felelős

Müller Cecília: a hazai fertőzések 94 százalékáért az omikron variáns a felelős

Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek reggel a Tv2 Mokka című műsorában a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján arról beszélt, hogy a hazánkban azonosított fertőzéseket már 94 százalékban az omikron variáns dominálja, de 6 százalékban még jelen van a koronavírus delta variánsa is. 

Kifejtette, az omikron BA.2 nevű alvariánsa megjelent Magyarországon is, s egyes európai országokban már a pozitív tesztek körülbelül 15 százalékáért ez az alvariáns a felelős. Az új variáns pedig az eredeti omikronnál is gyorsabb terjedésre képes, noha optimistán hozzátette, hogy a még magasnak számító napi esetszámok ellenére járványügyi szempontból különös jelentősége talán nem lesz. Ugyanis a "klinikai viselkedése" hasonló a többihez, sem súlyosabb kórképet nem okoz, sem más szervet nem támad meg.

A tisztifőorvos az új alvariánst lopakodónak nevezte, és a jelenlegi adatokra hivatkozva azt mondta, ez ellen is minimum 50 százalék feletti védettséget, illetve enyhébb lefolyást biztosítanak a vakcinák. Ezúton is buzdított a harmadik dózis felvételére.

A szennyvízadatokról Müller azt mondta, egy picit még növekszik benne a koronavírus örökítőanyaga, de kevésbé intenzíven és meredeken, mint az előző hetekben. Abban bízik, hogy a jövő héten már talán láthatjuk az alagút végét.

Csütörtökön 105 áldozatot követelt a járvány

Az elmúlt 24 órában 16 435 új koronavírus-fertőzöttet találtak, az áldozatok száma pedig 105 fő volt - olvasható a központi tájékoztatási honlap péntek reggeli cikkében. Egy hete ilyenkor, az előző pénteken a fertőzöttek száma 1434-gyel több volt (17 869 fő), viszont a koronavírus szövődményeibe 27-tel kevesebben, 78-an haltak bele.

A virológusok többsége egyébiránt úgy látja, hogy Magyarország immár az ötödik hullám csúcsán járhat.

Felidézendő, múlt csütörtökön négy régió kivételével egész Európa a legsúlyosabb, sötétvörös járványkategóriába került az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) térképén, amit az omikron szélsebes terjedésének tudnak be.