Müller Cecília: Vizsgák előtt vagy után a vizsgázók ne verődjenek össze!

Müller Cecília: Vizsgák előtt vagy után a vizsgázók ne verődjenek össze!

Már 2063-an töltötték le a hatósági házi karantén ellenőrzését elektronikusan lehetővé tevő mobilalkalmazást, az aktív felhasználók száma 880 – tájékoztatta Kiss Róbert, az operatív törzs munkatársa a közvéleményt a testület szerdai tájékoztatóján. Ismertette, összesen 11 172 házai karantént rendeltek el, az új esetek száma pedig 770. Azt is közölte, rémhírterjesztés miatt 120, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, járványügyi szabályszegés miatt 21 esetben indult eljárás eddig, és 80 főt hallgattak ki gyanúsítottként.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a reggeli adatokat megismételve közölte: eddig 3931 igazolt koronafertőzött esetet találtak, az elmúlt 24 órában pedig 10 új eset mellett 2 személy elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma hazánkban jelenleg 1207, közülük 414 főt ápolnak kórházban. A lélegeztetőgépen tartott betegek száma 24.

Koronavírus: 10 új beteg, 2 elhunyt az elmúlt 24 óra mérlege

Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3.931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, 2.190-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1.207 főre csökkent.

A tiszti főorvos asszony örömtelinek nevezte, hogy a járványban érintett 33 idősotthon száma nem emelkedik, sőt

a pozitívnak minősített betegek, illetve ápolók rendre gyógyulnak.

Ismertette, az otthonokban lakó 5991 ápoltból 899 pozitív esetet találtak, akik közül már 468 fő meggyógyult.

A pandémia ismertetve közölte, a világon 6 millió 400 ezer a fertőzöttek száma, ami naponta nagyjából 100 ezer fővel nő. A halálozások száma eddig közel 380 ezer. Az európai fertőzöttek száma alig 2 millió, ezt az Egyesült Államok követi 1 millió 860 ezer fővel. A naponta regisztrált új esetek rangsorát az Egyesült Államik vezeti 22 ezer fővel, majd következik Brazília 14,5 ezerre, Oroszországban naponta 9 ezer, Indiában 8 ezer, Peruban pedig 5,5 ezer új beteget regisztrálnak.

Az országos tiszti főorvos asszony a felsőoktatási intézmények vizsgáival kapcsolatban azt kérte, azokat úgy szervezzék meg, hogy

a vizsgáztató mellett maximum két vizsgázó legyen a teremben.

A maszk viselését ajánlotta, de nem nevezte kötelezőnek.

A vizsgázók figyelmét felhívta, hogy saját eszközt vigyenek a számonkérésre, és azt ne adják kölcsön egymásnak. Ajánlotta, hogy a vizsgaterem ablakait szellőzés céljából tartsák nyitva, a közös vizsgák (például nyelvi labor) esetében pedig ismét felhívta a figyelmet a megfelelő távolság biztosítására.

Kérem a vizsgázókat, hogy ők se verődjenek nagyon össze!

– szólított fel az egészségügyi szakember, bár elismerte,

az izgalom hevében ezt nehéz betartani, de próbáljanak ennek megfelelni.

Mivel sokan szeretnek a horvát tengerparton nyaralni, ezért Kiss Róbert újságírói kérdésre hangsúlyozta, Horvátországba május 28-a óta a magyarok szabadon beutazhatnak, de a hatályban levő kormányrendelet értelmében a hazautazókra hatósági házi karantént rendelnek el.