Nagy Márton: A lakásárak elszabadultak, és jelenleg nincs, ami megállítsa

Nagy Márton: A lakásárak elszabadultak, és jelenleg nincs, ami megállítsa

A nemzetgazdasági miniszter beismerte, hogy "egyértelműen lakhatási válság van", különösen Budapesten.

Elstartolt a Budapest Economic Forum, a Portfolio makrogazdasági konferenciája, ahol a magyar gazdaság több fontos alakítója és szereplője aktuális kérdéseket feszeget. A konferencia nyitányán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott az Orbán-kormány gazdaságpolitikai terveiről, és abban bíznak, hogy jövőre magára talál majd a gazdaság.

Felemás beismerés a lakhatás terén

Nagy Márton előadásában a gazdaság általános mutatóiról beszélt, és a szerdán bemutatott 21 pontos gazdasági akcióterv részleteit is ismertette.

Nagy a megfizethető lakhatást tűzte ki kormányzati célként, miközben hangsúlyozta, hogy bár az inflációt sikerült csökkenteni, a hazai lakásárak inflációjára nem igaz ez.

Éves szinten 25 ezer új lakást kell építenie a kormánynak, és megfizethető lakhatást kell biztosítani.

Beszédes adat, hogy a főváros és Debrecen ingatlanpiacain 12 év kell, mire 75 négyzetméteres lakást lehet vásárolni. Az OECD szerint ha a bérleti díj a havi jövedelem 30 százalékát meghaladja, az már lakhatási válságnak számít.

„Budapesten ez sokkal magasabb, egyértelműen lakhatási válság van. A lakásárak elszabadultak, és jelenleg nincs, ami megállítsa”

– közölte a Telex szerint a nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter szerint arra kell fókuszálni, hogy Budapest négyzetméterárai megfizethető szinten maradjanak, úgy 1 millió forint alatt. A regisztrált rövid távú lakáskiadásra, azaz Airbnb-re 2 évig nem kapnak majd engedélyt Budapesten, ahogy az adókulcsot is növelik. A kormány a kollégiumi férőhelyek növelését most az egyetemek feladataként jelölte meg. Karácsony Gergelyre igyekeznek kenni a felelősséget, de a főpolgármester szerint a kormány elhibázott lakáspolitikája mélyítette a lakhatási válságot, de a város kész valósítani a legnagyobb lakhatási programot az elmúlt 30 évben.

Reálisnak gondolják az egymilliós átlagbért

Nagy arra is kitért, a kkv-szektort szintén erősíteni akarják, elő szeretnék segíteni ezen vállalkozások méretének növekedését, mert szerinte rettentő szétaprózott vállalati struktúránk van.

Egyébként 2025-re 3,3 százalékos GDP-növekedést vár a piac, 2026-ra pedig ez 4 százalék fölé is mehet a kormány várakozása szerint. A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, az 1000 eurós minimálbér elérése 2028-ra teljesen reális, ehhez szerinte nem kell nagy erőfeszítéseket tennie a kormánynak. A bruttó átlagkereset 1 millió forintra való emelkedését pedig a gazdasági növekedés fogja garantálni – ígérte.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. MTI/Balogh Zoltán)