Nagy Márton állítja: a vendégmunkások alkalmazása csak irányított, ellenőrzött és transzparens lehet

Nagy Márton állítja: a vendégmunkások alkalmazása csak irányított, ellenőrzött és transzparens lehet

Úgy tűnik, a gazdaságfejlesztési miniszter - legalábbis szavak szintjén - mintha kicsit mást gondolna a szervezett vendégmunkás-importról, mint Orbán Viktor. Pedig nemrég kiderült, hogy a kormány csak a Fülöp-szigetekről 10 ezer vendégmunkást vár hazánkba.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Európai Unió Bilbaóban július 24-25-én megrendezett Versenyképességi Tanács ülésén képviselte Magyarországot. Beszédében kifejtette: Magyarország számára a legfontosabb feladatot az infláció letörése és egy számjegyűre történő leszorítása jelenti, emellett pedig helyre kell állítani és hosszú távon is fenntartható pályára kell helyezni a növekedést.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) keddi közleménye szerint Nagy igencsak vágyvezérelt felszólalásában hozzátette: míg az infláció leszorítása érdekében a kormány eredményes és hatásos intézkedésekről döntött - például kötelező akciózás és online árfigyelő rendszer -, addig az uniós átlagot meghaladó, dinamikus, 4-5 százalékos növekedés ismételt elérése és fenntartása érdekében rövid távon helyre kell állnia a reálbérek és a fogyasztás növekedésének, valamint középtávon versenyképességi fordulatot kell végrehajtani.

A miniszter szerint nagyon kedvezők a magyar gazdaság növekedési kilátásai.

Úgy látja, a magyar gazdaság újra növekedési pályára léphet jövőre

A magyar gazdaság a versenyképességi fordulaton keresztül léphet újra a kijelölt növekedési pályára 2024-től, és ezáltal válik folytathatóvá az a 2010-ben megkezdett gazdasági fordulat, amelynek célja, hogy mindenki munkához jusson, a bérek növekedjenek, a családok megerősödjenek, miközben 2030-ra elérjük az uniós fejlettség 85-90 százalékát és az ország GDP-je 160 ezer milliárd forintra emelkedjen.

Nagy Márton kifejtette, hogy

a versenyképesség érdemi növeléséhez fel kell gyorsítani a digitális és a zöld átállást, azaz duális, kettős transzformációra van szükség a gazdaságban.

Tovább kell erősíteni az energiafüggetlenséget, 2030-ra pedig nullára kell csökkenteni a villamosenergia importját.

Nagyobb ütemben kell átállni az IPAR 4.0 technológiáira, növelve a hazai ipar teljesítményét, a termelés hatékonyságát, a felhasznált technológia színvonalát, tovább erősítve a magyar high-tech gyártást - folytatta felsorolását Nagy Márton.

Tudáslapú gazdaság bővítése és a hazai kkv-szektor hatékonyságának javítása - hangzatos célok, de akkor mi lesz Mészáros Lőrinccel?

A miniszter szerint erőteljesen fokozni kell a kkv szektor hatékonyságát és termelékenységét, ennek érdekében meg kell erősíteni és fejleszteni kell a hazai kkv-k beszállítói láncokban betöltött szerepét. Emellett el kell érni, hogy minél több hazai kkv lépjen ki az exportpiacra.

A gazdaságfejlesztési tárca vezetője kifejtette: az extenzív gazdasági növekedést egyre inkább fel kell váltania az intenzív gazdasági növekedésnek és ennek érdekében jelentősen bővíteni kell a tudásalapú gazdaságot, a vállalkozások K+F+I tevékenységét.

A teljes foglalkoztatásba a vendégmunkásokat is beleszámítanák, de Nagy Márton szerint kizárólag irányított módon kerülhet sor az alkalmazásukra

A miniszter hangsúlyozta:

A családokat és a teljes foglalkoztatottságot meg kell védeni. Így vendégmunkások akalmazására is kizárólag irányított, ellenőrzött, transzparens módon, a hazai munkaerőpiaci folyamatok és a demográfiai célokat figyelembe véve kerülhet sor.

Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény is ezt a célt szolgálja - hangsúlyozta Nagy Márton.

Odaszúrt Matolcsynak? Szerinte rendkívül káros a gazdaságpolitikai döntéshozók részéről minden egyes, árfolyamszintre tett nyilvános utalás

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kamatok alacsony szintre történő visszatérése nélkül nem lehet helyreállítani növekedést. Az infláció letörése és az egy számjegyű hitelkamatok megjelenése biztosíthatja a banki hitelezés, az egészséges hitelpiac működését.

Az árfolyampolitika kapcsán a miniszter kiemelte, hogy az árfolyamot a piacnak kell meghatároznia.

Ezért is rendkívül káros a gazdaságpolitikai döntéshozók részéről minden egyes, árfolyamszintre tett nyilvános utalás.

Az ilyen nyilvános kommunikáció téves percepciókat és várakozásokat gerjeszthet, ezáltal elbizonytalaníthatják a piacokat és a hazai vállalati szektort is - mutatott rá Nagy Márton.

A Jobbik-Konzervatívok szerint a kormány félmillió idegen munkást akar beengedni Magyarországra

Ha már vendégmunkások: A kormány nem verte nagy dobra, de egy Fülöp-szigeteki lebuktatta, hogy a szervezett vendégmunkás-import keretein belül onnan is várnak 10 ezer embert. Ezeket az állásokat sem magyarok fogják betölteni.

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője nemrég a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány félmillió idegen munkást akar beengedni hazánkba, így minden 20. ember vendégmunkás lesz Magyarországon, hozzáfűzve, hogy ez már tart, nem csupán terv. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra a hírre, hogy az üllői Lenovo gyárban magyar dolgozókat cserélnek le főként filippínó vendégmunkásokra. Ugyanez a helyzet a zalaegerszegi Flextronicsban is - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint erős a gyanú, hogy azon cégek, amelyek a munkaerő-importot szervezik és ennek kedvezményezettjei, valójában állami támogatásokat vesznek igénybe. Erősen gyanítja azt is, hogy ezen támogatásokat arra használják, hogy a vendégmunkásokat behozzák a magyar munkavállalók terhére.

Arra is rámutatott, hogy a 3 ezer főnél alig népesebb Mikepércsre pedig 5 ezer kínait akarnak telepíteni az ott létesülő akkugyár miatt.

(Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én. (MTI/Soós Lajos)