Orbán Viktor nem cáfolta, hogy állami támogatással cserélnek le cégek magyarokat vendégmunkásokra

Orbán Viktor nem cáfolta, hogy állami támogatással cserélnek le cégek magyarokat vendégmunkásokra

A kormányfő a parlamentben terelte a vendégmunkások témáját: szerinte a menekültügyet, a migrációt és a vendégmunkástörvényt szét kell választani.

Ritkán látni olyan érdekes dolgot, hogy az a kormány, amelyik kiírja plakátokra: Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!, később szervezett munkaerő-importba kezd

- fogalmazott Lukács László György az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában. A jobbikos politikus Orbán Viktornak szánt kérdésében kifejtette, a gazdasági miniszter ezt gazdasági migrációnak nevezi, ezzel az új fogalommal kell ismerkednünk.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője felidézte, a kormány korábban a letelepedési kötvényeseket tartotta "jó migránsnak", most már a gazdasági migránsokra is így tekintenek.

Félmillió idegen munkást akarnak beengedni hazánkba, így minden 20. ember vendégmunkás lesz Magyarországon

- hívta fel a figyelmet a Jobbik frakcióvezetője, hozzáfűzve, hogy ez már tart, nem csupán terv.

A jobbikos képviselő emlékeztetett arra a hírre, hogy az üllői Lenovo gyárban magyar dolgozókat cserélnek le főként filippínó vendégmunkásokra. Ugyanez a helyzet a zalaegerszegi Flextronicsban is - tette hozzá.

Arra is rámutatott, hogy a 3 ezer főnél alig népesebb Mikepércsre pedig 5 ezer kínait akarnak telepíteni az ott létesülő akkugyár miatt.

Lukács úgy látja, világos a kormányzat terve:

"Magyar földbe kínai vegyszert", ez igazán szép attól a miniszterelnöktől, aki már kétszer váltott rendszert

Az ellenzéki politikus szerint erős a gyanú, hogy azon cégek, amelyek a munkaerő-importot szervezik és ennek kedvezményezettjei, valójában állami támogatásokat vesznek igénybe. Erősen gyanítja azt is, hogy ezen támogatásokat arra használják, hogy a vendégmunkásokat behozzák a magyar munkavállalók terhére.

Csak a Lenovo 2 milliárd, míg a Flextronics 3 milliárd forintot kapott állami támogatásként - világított rá Lukács.

A miniszterelnök ki tudja-e jelenteni, hogy nem állami támogatást használnak ezek a cégek ahhoz, hogy elküldjék a magyarokat vendégmunkásokért cserébe?

- fogalmazta meg kérdését a kormányfőnek.

A parlament elfogadta a vendégmunkásokról szóló törvényt - jelezte viszontválaszában Orbán Viktor, majd azt mondta, képviselőtársa szerinte összekeverte a különböző jogi kategóriákat. Megítélése szerint ez Európa legszigorúbb szabálya, szemben a német vagy francia helyzettel.

Orbán szerint a vendégmunkásokról szóló törvény világos. Aki behozza a vendégmunkást, az vállalja érte a felelősséget, és csak két évig maradhat itt - érvelt a kormányfő, aki állítja, csak annyi külföldi munkás jöhet be Magyarországra, amennyi betöltetlen állás van.

Azt is kifejtette, hogy a menekültügyet, a migrációt és a vendégmunkástörvényt szét kell választani egymástól.

A feltett kérdésre azonban elmaradt az érdemi válasz.

Erre reflektálva Lukács arról beszélt, hogy a kormány elképzelése teljesen más, mint pártjának.

A jobbikos képviselő a kormány mostani gyakorlata helyett tisztességes béreket sürgetett, az országon belüli egyenlőtlenségek felszámolása mellett. A vendégmunkások idehozatala viszont letöri a béreket hazánkban - szögezte le.

A miniszterelnök újfent terelte a témát, és arról beszélt, mi volt 2009-ben. Ezután Orbán a "migránsgettókra" tért át, és ingerült hangnemben szólt arról, hogy szerinte az EU kvótarendszeréért lobbiznának. Gyöngyösi Mártont azzal vádolta meg, hogy megszavazta volna az EU-s migránskvótát, pedig a Jobbik-Konzervatívok már előre leszögezte, a magyar és az Európai Parlamentben is elutasítja az uniós migrációs rendeletet.

(Címlapkép: Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2023. július 3-án. MTI/Balogh Zoltán)