Nagy Márton szerint legalább 300 milliárd forintnyi beruházás tolódik 2025-re

Nagy Márton szerint legalább 300 milliárd forintnyi beruházás tolódik 2025-re

A nemzetgazdasági miniszter szerint persze szó sincs arról, hogy az állam finanszírozási nehézségekkel szembesülne, óriási pénzügyi tartalékkal rendelkezik az ország. A kérdés csak az, hol vannak ezek tartalékok.

Egy új, kkv-államtitkárság létrehozásáról egyeztet a miniszterelnökkel Nagy Márton – mondta a nemzetgazdasági miniszter az atv.hu kérdésére.

A nemzetgazdasági miniszter egy múlt heti Index-interjúban “cash flow problémáról” beszélt, amire többen is felfigyeltek. Nagy most az atv.hu-nak igyekezett magyarázni szavait, aki azt mondta, a cash flow megközelítés éves viszonylatban a költségvetési hiánycél teljesítésének a módjáról szól. A cash flow probléma nem az állam finanszírozását vagy a kincstári egységes számla (KESZ) szintjét érinti, “az állam óriási pénzügyi tartalékokkal rendelkezik.

Emellett pedig rekordszinten, 47 milliárd euró felett mozog a jegybanknál lévő nemzetközi tartalékok szintje” - fogalmazott a miniszter.

Jöhet egy kkv-minisztérium?

A tárcavezető szerint a kis- és közép vállalkozások (kkv) esetében kiemelt prioritást élvez a digitalizáció felgyorsítása, ugyanis e nélkül a 21. században nem beszélhetünk versenyképességről. Úgy fogalmazott:

egy új, célzott és beruházást támogató 1+1 rendszert kell felépíteni, mert ma ilyen rendszer a kkv-kra vonatkozóan nem létezik, miközben a kkv-k jelentik a gazdaság gerincét.

Nagy szerint ez azt jelenti, hogy „mi akár egy beruházás 50 százalékát is megfinanszíroznánk vissza nem terítendő forrással. Itt pályázati rendszerben gondolkodunk”.

A nemzetgazdasági miniszter közölte az ATV-nek elmondta,

az új államtitkárság feladata lesz a folyamatos kapcsolattartás az érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel, kamarákkal és magukkal a vállalkozásokkal is.

Kiemelte: „ahogy az ipar esetében is az ipari szereplőkre hallgattunk – hiszen ők kockáztatják a pénzüket –, úgy a kkv-k esetében sem akarunk okosabbak lenni, mint maguk a kkv-k. Pontosan ők látják, mire van szükségük, mi segíti legjobban a fejlődésüket” - fogalmazott az atv.hu-nak.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. MTI/Balogh Zoltán)