Nagy a baj: nem jönnek a levélszavazatok, és sok az érvénytelen közöttük

Ön szerint lemond Orbán Viktor, ha érvénytelen lesz a kvótareferendum?

A Magyarországon csütörtökön feladott levélszavazatoknak legkésőbb szombaton meg kell érkezniük az NVI-hez, az éjfél után érkezett postai levélszavazatok érvénytelenek lesznek. Aki elmulasztotta postán feladni, az a levélszavazatát még a voksolás napján, vasárnap is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken.

Egyre kevesebben mennének szavazni vasárnap

Úgy tűnik bejött a Fidesz óriási blöffje: csökkent a már őket sem érdeklő kvótanépszavazáson való részvételi hajlandóság, de az irgalmatlan pénzekbe kerülő kampánynak hála növekedett a szavazói aktivitás a biztos szavazók körében - számolt be a Publicus Intézet friss közvélemény-kutatásáról a Magyar Nemzet.

Érvénytelen

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az NVI-hez visszaérkezett 88 ezer szavazási iratból 73 304-et ellenőriztek, ebből 61 267 volt érvényes (83,58 százalék).

[[nid:191026]]