Nem véletlen, hogy ekkora társadalmi felháborodást okozott, hogy már egy takarító is többet kereshet, mint egy tanár

Nem véletlen, hogy ekkora társadalmi felháborodást okozott, hogy már egy takarító is többet kereshet, mint egy tanár

Ahogy arról beszámoltunk, a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium álláshirdetése alaposan felkorbácsolta az indulatokat - ugyanis úgy tűnt, hogy az iskolában többet kereshet egy takarító, mint egy pedagógus. Azonban erről kiderült, hogy ez nem fedi teljesen a valóságot. Arra ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője szerint is alkalmas volt az összehasonlítás, hogy rámutasson a pedagógusok méltatlan bérezésére is. 

Nagy Erzsébet szerint ezért sem meglepő a most tapasztalt társadalmi felháborodás, hiszen mindenki számára világos, milyen keveset keresnek a pedagógus pályán. 

Egyébként a PDSZ minden segítséget megad azoknak a tanár kollégáknak, akiket most a polgári engedetlenség miatt fenyegetnek. A szakszervezet perelni nem tud, de ügyvédeket biztosítanak. Nagy Erzsébet hangsúlyozta, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavaival ellentétben sztrájkkal gyakorlatilag nem lehet felhívni az ágazati problémákra a figyelmet. Nálunk még a sztrájk alatt is tanítani kell - figyelmeztetett. 

Egyébként érdeklődésünkre elmondta, hogy nem hallott még a szakszervezet konkrétumokat azzal kapcsolatban, hogy a brüsszeli támogatások elmaradása esetén is lenne pedagógus-béremelés, pedig Gulyás Gergely erre utalt a múlt heti kormányinfón. Ez egy új elem a kormányzati kommunikációban, mert eddig azt kizárólag Brüsszeltől tették függővé, ám újabban arról beszélnek, hogy csupán a béremelés mértéke függ az Európai Uniótól érkező forrásoktól.