Nagy fába vágták a fejszéjüket: civilek kergették ki a favágókat a Ligetből

Meglett az eredménye a civilek kiállásának, nem sikerült kivágni mind a 40 fát.

Csütörtök reggel kilenc óra után a nemzeti környezetvédelmi egyesület, a Zöld Válasz munkatársai értesítették szerkesztőségünket, hogy a Kertem közelében megjelentek a Főkert munkagépei, sőt már meg is kezdték a fák feldarabolását. Mire a Városligetbe értünk, már több tucat civil lepte el a helyszínt, akik a kerítésen átmászva jelenlétükkel is akadályozták a további pusztítást, az ingatlanon található negyven fa kivágását.

A környéket rendőrök biztosították, míg a békés demonstrálók között az említett Zöld Válasz munkatársain kívül a Párbeszéd Magyarországért (PM) aktivistáit fedeztük fel (köztük Szabó Tímea országgyűlési és Szabó Rebeka zuglói képviselőket), illetőleg a bejáratnál tárgyalt a hatóság embereivel Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezetvédelemért felelős államtitkára.

Egy egyeztetés indult most el a rendőrökkel annak érdekében, hogy felfüggesszék a fák kivágását - magyarázta érdeklődésünkre a pillanatnyi állapotot Illés Zoltán, aki szerint bár a kulturális létesítményeknek van létjogosultsága, de nem itt.

"A Városligetben ezeknek a fáknak van létjogosultsága!"

- nyomatékosította a fideszes politikus.

Lapunk a Városliget két évszázados hagyományáról egy sorozatot is indított.

Illés Zoltán szerint Nyugaton az a bevett gyakorlat, hogy az építkezések terveinél megóvják a fákat, még abban az esetben is, ha annak költségvonzatai vannak. Emlékeztetett: akik kiállnak a fák mellett, azok egyrészt a legvédtelenebbek mellé állnak oda, másrészt példát mutatnak civil-kurázsiból és intelligenciából.

[fb_pages_codes:econation]

[fb_pages_codes:budapest]

"Egy más elv mentén rendeződő társadalmat alakítanánk ki, ahol nem az irtás és a pusztítás, hanem a megőrzés és a megújítás lenne a kívánatos állapot"

- fogalmazott.

Az engedély gyalázat

- reagált Illés Zoltán, miután párhuzamként hozzuk fel a József nádor téri pusztítást. Akik kiadják az engedélyeket, azok is pontosan tudják, hogy nem kellene azt megtenniük - tette hozzá.

"Ugyanakkor az államigazgatásban én magam vagyok a tanú arra, hogy mekkora ellenszélben kellett nem kiadni az engedélyeket. Számtalan esetben tapasztaltam, hogy a beruházók két másodperc alatt följelentettek, akár a miniszterelnöknél, mert nem kapták meg az engedélyeket"

- adott egy kis bepillantást az Orbán-kormányok működésébe Illés Zoltán.

Becsület, szakmaiság, szakmai becsület - ezek teljes mértékben háttérbe szorultak az államigazgatáson belül, mert mindenki az állását félti

- mutatott rá a szakpolitikus.

A még mindig Fideszben politizáló Illés Zoltán szerint a városligetben meg kellene védeni a fákat, nem pedig kivágni azokat, hiszen a lombkorona levélfelület, oxigéntermelő-, pormegkötő-képességgel; "egy ilyen városban gyalázat a Liget Projekt és a József nádor téri mélygarázs ötlete is - miközben mindkét pusztítás magánérdekből történik".

Aztán egyik pillanatról a másikra egy fiatal társaság érkezett a helyszínre, és az új lendület hatására már az összes tiltakozó a Zene Házának a leendő(?) területére tódult, majd a rendőrség és a beruházó képviselőivel történt egyeztetés után a közönség győzelmi ünneplése mellett az erőgépek elhagyták a helyszínt - számos áldozatot hátrahagyva. (Egyébként atrocitás nem történt az eseményen).

Sajtóhírek szerint viszont a munkagépek éjfélkor visszatérnek a helyszínre.