Agrárminiszter: annyit itthon is meg lehet keresni, mint Afrikában

Agrárminiszter: annyit itthon is meg lehet keresni, mint Afrikában

Eddig kizárólag fejlődő országokban végzett tevékenységet az az izraeli cégcsoport, amely Hernádon avatott új csirkefeldolgozót. Magyarországra az ígéret földjeként tekintenek, példaként pedig angolai mezőgazdasági telepeket állítottak,

ahol az egyszeri munkás 800 dollárt, azaz 250 ezer forintot keres.

Az N1TV stábja ott volt az új hernádi üzem, a Hercsi hús avatóünnepségén, a 800 dolláros fizetéssel kapcsolatban pedig megkérdezték a szintén jelenlévő Nagy István agrárminisztert arról, vajon a magyarok is fognak-e annyit keresni, mint az angolai munkások.

A miniszter szerint ma már simán megkeres egy mezőgazdasági munkás 250 ezer forintot Magyarországon.

Az izraeli haderő korábbi vadászpilótái által alapított cég nem csak az agrárbefektetései miatt érdekes: eddig jellemzően olyan országokban jelentek meg, melyekre a szegénység és a diktatórikus berendezkedés volt jellemző.

Magyarország egy fejlett ország, ők leginkább fejlődő országokban működnek – mondta a tulajdonos. Ugyanakkor nem csupán arról van szó, hogy milyen társaságba került Magyarország befektetői szempontokból. A nemzetközi és az izraeli sajtó ugyanis a Hernádon megjelenő céget nem egyszerű beruházóként, hanem egyúttal az izraeli külpolitika előretolt helyőrségeként kezeli.

A hernádi feldolgozó az N1TV riportja szerint már a rendszerváltás óta nagybeszállítónak számított, néhány éve pedig jelentős uniós támogatást kapott. Akkor még 100 százalékos magyar vállalkozásként aposztrofálták magukat.