Nagy-Magyarország kép volt a Facebook-oldalán – megfenyegette az ukrán titkosszolgálat

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU nevetséges vádakkal támadja a Jobbik helyi szervezőjét.

A politikus információi szerint ezzel szemben az igazság az, hogy Kovács Dezsőt telefonon hívta fel az SZBU, és önként ment el a titkosszolgálat ungvári irodájába, hogy válaszoljon a felmerült kérdésekre. Itt egy hosszas, asztalcsapkodással és ordibálással tarkított kihallgatást tartottak, amit kamerával is rögzítettek. Az SZBU vádjai szerint a Jobbik szeparatista tevékenységet folytat Ukrajnában, amelynek célja Kárpátalja orosz segítséggel történő elszakítása.

Nagy-Magyarország kép a bizonyíték

Ehhez olyan nevetséges „bizonyítékokat” sorakoztattak fel, mint hogy az érintettnek Nagy-Magyarország alakú kép van a Facebook-oldalán, illetve egy fényképen piros-fehér-zöld zászlót tart, amelyen „Kárpátalja” felirat szerepel. Szintén szeparatista tevékenységként rótták fel neki a Feszty-emlékévvel kapcsolatos vereckei rendezvény szervezését, amely magyarországi általános iskolás diákoknak tart történelmi vetélkedőt, kirándulásokat.

Az SZBU írásban is figyelmeztette Kovács Dezsőt, hogy amennyiben nem hagy fel nem létező ukránellenes ténykedésével, a következő törvénysértés alkalmával 7-12 évig terjedő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra számíthat. A procedúra végén kárpátaljai szervezőnknek aláírásával kellett hitelesítenie, hogy tudomásul vette az ellene felhozott vádakat, ebben viszont az MTI értesüléseivel ellentétben nem volt olyan kitétel, hogy Kovács Dezső kilépne a Jobbikból és minden kapcsolatot megszakítana a párttal, ez az érintettnek továbbra sincs szándékában.

Vona Gábor pártja nevében visszautasította a vádakat. Cáfolta, hogy Ukrajna területén bármilyen szeparatista tevékenységet készítenének elő. Továbbra is határozottan követelik ugyanakkor a teljes területi autonómiát és az ezzel járó önrendelkezési jogokat a nyelvhasználat, az oktatás és a kultúra területén. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió – immár sokadjára – ölbe tett kézzel nézi, hogy uniós állampolgárokat fenyegetnek és hurcolnak meg csak azért, mert van bátorságuk kiállni nemzeti közösségük jogaikért. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint világosan kell látni azt is, hogy az ügy túlmutat Kovács Dezső személyén és a Jobbikon: az ukrán hatalom az egész kárpátaljai magyar közösséget és minden jogáért kiálló magyart akar megfélemlíteni.

A legnagyobb ellenzéki párt kiáll megfenyegetett kárpátaljai szervezője mellett, és kész minden segítséget megadni ártatlanságának bizonyításáért, hasonló fellépésre kérik a magyar kormányt is. Vona Gábor hatalmával visszaélő, nemzeti közösségeit elnyomónak nevezi az ukrán kormányt. Felszólította továbbá arra, hogy tartsa be a rá is vonatkozó emberi jogi és kisebbségi egyezményeket, és ne próbáljon koncepciós perrel rontani amúgy is rossz nemzetközi megítélésén.

A Jobbikra hivatkozva provokál a magyarellenes ukrán sajtó

Az elmúlt hetekben számos, a Jobbikot támadó, befeketíteni igyekvő cikk jelent meg az ukrán sajtóban. A hétvégén a Zakarpattya nevű kárpátaljai ukrán nyelvű portál Jobbik-ellenes írása borzolta fel a kedélyeket. Az ügy háttere, hogy a magyarországi Feszty-körkép Alapítvány a Feszty Árpád emlékév keretében – együttműködve az Orosz Ildikó KMKSZ-es politikus elnökölte Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel – több napos kulturális rendezvényt tart június 2-4. között Kárpátalján. A programsorozathoz a Jobbiknak semmi köze, kárpátaljai szervezőjük csupán annyit tett, hogy saját Facebook-oldalán népszerűsítette a rendezvény plakátját.