Hiába Matolcsy intelme, a kormány most a Diákhitelre rendelt el kamatstopot

Hiába Matolcsy intelme, a kormány most a Diákhitelre rendelt el kamatstopot

Matolcsy György az MNB elnöke komoly bírálatokat fogalmazott meg a Gazdasági Bizottság előtt a kormány gazdaságpolitikájáról. Egyebek mellett azt mondta, hogy minden stopot, így a kamatstopotokat is azonnal ki kell vezetni, erre másnap a kormány ennek az ellenkezőjét teszi. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be, hogy a kormány a Diákhitelre is kiterjeszti a kamatstopot.

A miniszter a kormány közösségi oldalán úgy vélte, az elhibázott brüsszeli szankciók miatt emelkedik az energiaár és az infláció. 

A szankciós kamatfelár letörése, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kis- és középvállalkozói szektorra is. 

A kormány a drasztikusan megromlott kamatkörnyezet miatt megvizsgálta a Diákhitelek helyzetét, amelyet már közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. Megállapítottuk, hogy amennyiben nem intézkedünk, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint tíz százalékra kellene felemelni. Ezzel több mint 100 ezren kerültek volna tehát nehéz helyzetbe

- mondta Nagy Márton.