Nagy-Britannia üzemanyagot tervez előállítani az atomerőművek következő generációjához

Nagy-Britannia üzemanyagot tervez előállítani az atomerőművek következő generációjához

A tervek szerint a 2030-as évek elején kezdi meg működését a gyártóüzem.

A brit kormány vasárnap bejelentette, hogy 300 millió font (kb. 348 millió euró, ill. 131,5 milliárd forint) értékű beruházással programot indít az atomreaktorok következő generációjához szükséges üzemanyag előállítására. Ahogy az MTI beszámolójából kiderül,

olyan anyagról van szó, melynek alapja a jó minőségű, alacsony dúsítású urán.

Ilyet jelenleg csak Oroszország állít elő kereskedelmi forgalomban, Nagy-Britannia az első nyugat-európai gyártó lehet. Az üzemanyag 5 és 20 százalék közötti arányban tartalmaz majd urán-235 izotópot, ez magasabb, mint a legtöbb atomerőművet működtető 5 százalék.

A kormány közleménye szerint az első, Anglia északnyugati részén található gyártóüzem a tervek szerint a 2030-as évek elején kezdi meg működését.

A 300 millió fontos beruházás része a brit kormány azon tervének, hogy 2050-ig akár 24 gigawatt (GW) villamos energiát is termeljen atomenergiából, ami az ország szükségletének egynegyedét teszi ki.

Az Egyesült Királyság célja, hogy 2030-ra 95 százalékban alacsony szén-dioxid-kibocsátással termeljen villamos energiát, és 2035-re teljesen szén-dioxid-mentes hálózatot építsen ki.

(Címlapkép: Pixabay)