Érdekes és fontos nagyköveti kinevezésekről dönthetnek hétfőn

Az Index értesülései szerint a parlament külügyi bizottsága zárt ülésen nagykövetjelölteket hallgat meg.

Az Index úgy tudja Csutora Zsoltot, aki 2015-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti nyitásért felelős helyettes államtitkáraként szolgál, Minszkbe helyezik nagykövetnek. 2010 és 2015 között ő volt az Orbán-kormány azerbajdzsáni nagykövete.

Bús Szilvesztert, a déli nyitásért felelős helyettes államtitkárt Bangkokba delegálnák nagykövetnek. Korábban Új-Delhi központtal India, Sri Lanka és a Maldív-szigetek magyar nagykövete volt 2014-15 között, 2009-2015 között pedig Magyarország nagykövete Indonéziában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Kelet-Timoron és az ASEAN-nál, Jakarta székhellyel.

Az Index azt is tudni véli, hogy Magyarország jelenlegi brazíliai, azt megelőzően portugáliai nagykövetét, Konkoly Norbertet Moszkvába küldik. A hírportál szerint ez azért érdekes, „mert Konkoly karrierdiplomata, aki 2010 előtt például a külügy amerikai főosztályát (AMEF) is vezette.” Ugyanakkor a diplomatának orosz kötődése is van: a moszkvai IMO-n végzett. Az Indexnek az Orbán-kormány egyik volt diplomatája azt mondta: Konkoly rendkívül kompetens, sőt “a legjobbak közül való”.

A belgiumi magyar nagykövetet, Nagy Zoltánt Magyarország Állandó NATO Képviseletének élére, Brüsszelbe helyezik.