Nagyon nem akaródzik az a bizonyos nyilvánosság

A nyilvánosság kizárásával zajlott le tegnap a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottsági ülés. Nyikos László nagyobb átláthatóságot szorgalmaz.

Konkrét információkat sajnos nem mondhatok a mai ülésről, mert így szól a felügyelőbizottság (fb) ügyrendje, amit nem akarnék megsérteni – nyilatkozta a lapnak Nyikos László, a jegybank új felügyelőbizottságának nyáron megválasztott tagja.

Mehr Licht! Több fényt!

Nyikos az ülésen kifejtette: a nem nyilvános információk körét túlságosan mereven kezelik. Véleménye szerint a meghívó például semmiféle titkot nem rejteget, nyugodtan nyilvánosságra lehetne, illetve kellene hozni. Sőt, Nyikos László a lehető legszélesebb körű nyilvánosság híve, ezért elképzelhetőnek tartana egy olyan megoldást, amelynek során a sajtó részt vehetne az ülés nyilvános részén, amelyen nem tárgyalnak minősített adatokról.

A tegnapi ülésen szóba is hozta, hogy amint az országgyűlési bizottsági ülések nyilvánosak, úgy a jegybank fb-ülései is azok lehetnének. Érvei azonban süket fülekre találtak, így véleményével egyedül maradt a testületben (Nyikoson, tehát a Jobbik delegáltján kívül csak kormánypártiak vannak, így ez talán nem is olyan meglepő - a szerk.)

A bizottság tagjai mellesleg nem mindig ilyen finnyásak - olvasható a lapban. Nem tiltakoznak például Papcsák Ferenc miatt, aki nemhogy fb-elnök, de az fb tagja sem lehetne. Nem rendelkezik ugyanis sem hitelintézeti, sem pénzügyi, sem számviteli kérdésekben kiemelkedő szakmai ismeretekkel, amit a tagsághoz a törvény előír.

A felügyelőbizottság az MTI-hez eljuttatott szűkszavú közleményében az írta, hogy tudomásul vette a jegybank idei első hat hónapra vonatkozó mérleg- és eredménykimutatását, a jövőre nézve pedig derűlátó. Arról is döntött, hogy vizsgálatot indít az MNB által megvásárolt ingatlanokkal, valamint az alapítványok létrehozatalának jogszerűségével kapcsolatban. A vizsgálatok lezárását követően a testület tájékoztatást ad az ellenőrzés megállapításairól.