Nagytarcsa képviselő-testülete feloszlatta magát, mert a fideszes polgármester 190 milliós extra kiadást eszközölt

Nagytarcsa képviselő-testülete feloszlatta magát, mert a fideszes polgármester 190 milliós extra kiadást eszközölt

Október 12-én, rendkívüli ülésen, minősített többséggel oszlatta fel magát a nagytarcsai képviselő-testület október közepén. A dolog előzménye, hogy a polgármester a koronavírus miatti veszélyhelyzetben 200 millió forintot nem járványügyi megelőzésre költött - írja az átlátszó.hu.

A lakosokat nem lepte meg a döntés, ugyanis a függetlenekből álló képviselő-testület korábban vizsgálóbizottságot állított fel. Mint kiderült 190 milliós extra kiadást eszközölt a térséget a Fidesz-KDNP színeiben vezető Rimóczi Sándor Vilmos polgármester ellen. A képviselőtestület bár elfogadta a jelentést, abban már nem értettek egyet, hogy fegyelmi eljárás induljon Rimóczival szemben.

A polgármestert olyan vádak érték, mint hogy a saját cafeteria-juttatását megnövelte, olyan céggel kötött szerződést járdafelújításra, mely a szerződéskötés pillanatában még nem létezett, az SZMSZ-t hatályon kívül helyezte, és módosított a Helyi Építési Szabályzaton - olvasható a portálon.

Badócz Gábor független képviselő az ügyben felkereste a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy letisztázzák veszélyhelyzetben egy polgármester milyen jogkörrel bír. Ebből kiderült, hogy "a polgármester sorozatos törvénysértést követett el a veszélyhelyzet ideje alatt, amikor egymaga módosította a szervezeti és működési szabályzatot, a helyi építési szabályzatot és a költségvetési rendeletet, mivel ezek jogszabályok.".

Nagytarcsa hivatalos oldalán közzétett bejegyzésből ugyanakkor az is kiderült, hogy Rimóczi is megkereste a Kormányhivatalt, ő azonban egy teljesen más választ kapott Badócz Gáborral szemben:

A helyi rendeletek módosíthatóak voltak a veszélyhelyzet ideje alatt is, korábbi levelünkben leírtuk, hogy rendelet rendelettel módosítható. A képviselő úr levelében leszögezi: abban az esetben, ha leszavazná indítványát a képviselő-testület, akkor kezdeményezni fogja a megkeresésünket annak érdekében, hogy mi kezdeményezzük a polgármesterrel szemben a fegyelmi eljárást vagy a tisztségének megszüntetése iránt nyújtsunk be keresetet a bírósághoz. Az imént említett kezdeményezésnek (lásd felelősségre vonás) a jogi előfeltételei  – álláspontunk szerint – nem állnak fenn, még akkor sem, ha határozattal került volna sor az említett módosításokra.

A testület önfeloszlatása miatt a régi képviselőtestület hatáskörét az új alakuló ülésig látja el, a polgármester pedig egészen addig, míg új polgármestert nem választanak, vagyis hamarosan időközi választást írnak ki a térségben - írja a lap.