Blinken: Pelosi látogatása nem jelent változást a washingtoni külpolitikában

Blinken: Pelosi látogatása nem jelent változást a washingtoni külpolitikában

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása békés célokat szolgált, és nem jelent változást Washington külpolitikájában - szögezte le újságíróknak pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei kambodzsai találkozójának margóján az MTI szerint.

Blinken emellett feszültségcsökkentésre szólította fel Kínát, amely Pelosi érkezése nyomán nagyszabású hadgyakorlatot indított a Tajvani-szorosnál, a manőver során kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen is.

Tajvani védelmi tárca: ismét kínai repülőgépek hatoltak a sziget azonosítási zónájába

Újabb kínai harci repülőgépek és hadihajók lépték át péntek reggel a Tajvani-szorosnál húzódó "középvonalat" a sziget védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint. A tárca részéről hozzátették: harckészültségben vannak, de nem akarnak háborút - írja az MTI. A kínai állami sajtó pénteken arról is beszámolt, hogy a gyakorlat keretében most először repültek át kínai rakéták a sziget fölött, amit azonban sem Pekingben, sem Tajpejben nem erősítettek meg hivatalosan.

A manőverrel kapcsolatban a tárcavezető leszögezte: semmi nem indokolja a kínai hadsereg lépését, hozzátéve, hogy Washington "erős szolidaritást vállal" Tokióval.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "nem provokál feszültséget", ám továbbra is támogatja térségbeli szövetségeseit: "ott repülünk, hajózunk és működünk, ahol a nemzetközi jog erre lehetőséget ad" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok szabad és nyitott indiai csendes-óceáni térségre vonatkozó céljaival kapcsolatban azt mondta, reméli, a vállaláshoz a jövőben további országok csatlakoznak majd.

"Nem szeretnénk viszont, hogy egyes országok, köztük Kína vagy Oroszország, veszélyeztesse a nemzetközi békét és stabilitást" - jelentette ki.

Phnompenben a tárcavezető kitért továbbá a jövőre tartandó kambodzsai választásokra is, és reményét fejezte ki, hogy a voksolás szabad és átlátható lesz, kiállt a kambodzsai többpártrendszer mellett, valamint elmondta, hogy látogatása során a délkelet-ázsiai ország ellenzéki vezetőivel is egyeztet.