"Nem lesz vonzó a napelem": Petíciót nyújtanak be Palkovics Lászlónak a napelemes szövetségek

"Nem lesz vonzó a napelem": Petíciót nyújtanak be Palkovics Lászlónak a napelemes szövetségek

A főként a lakosságot érintő háztartási méretű kiserőművekre koncentráló kormányrendeletről fogalmazott meg bírálatot és kéréseket a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség és a MANAP Iparági Egyesület.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a MANAP Iparági Egyesülettel közösen petíciót nyújt be a kormány október 27-én kiadott napelemes rendeletével kapcsolatban Palkovics László technológiai és ipari miniszternek - számolt be a szövetség pénteken. A főként a lakosságot érintő háztartási méretű kiserőművekre koncentráló kormányrendeletről fogalmaztak meg bírálatot, s felsorolták ezzel kapcsolatos kéréseiket.

Érvelésük szerint ugyan több kérdésben és célkitűzésben is egyetértenek a kormányzattal, viszont az elmúlt időszakban megjelenő rendkívüli intézkedések a korábban jól átlátható irányvonalat beárnyékolták, és megkérdőjelezték a stratégiai célokat.

Az MNNSZ elidézte, Palkovics úgy nyilatkozott, hogy nem lesznek kárvallottjai a döntésnek, de a szövetségek a megjelent kormányrendeletek alapján úgy vélik, 

ezeknek a rendkívüli intézkedéseknek lesznek áldozatai mind a rezsiköltségeket csökkenteni szándékozó lakosság, mind a napelemes szektor zömét alkotó magyar kkv-k körében.

A petícióról szóló közleményben kifejtették, a rendkívül rövid határidő nem ad lehetőséget a beruházóknak, így például társasházépítőknek sem arra, hogy a már megkezdett beruházásaikat engedélyeztessék, mert nem minden projekt tart abban a fázisban, hogy azonnali elindítsák az igénybejelentéseket. A megkezdett beruházások napelemes erőművek létesítési szándékának bejelentésére több időre van szükség.

A szerda éjjel megjelent kormányrendelet mindössze 2 munkanapot ad az igénybejelentéshez szükséges dokumentációk előkészítésére, ha egyáltalán ezek rendelkezésre állnak már.

Rámutattak, az elmúlt évben elindított 100 százalékos napelemtámogatási pályázatok esetén néhány hónapja még halasztásokkal és egyéb engedményekkel ösztönözték a lakosságot, hogy elektrifikálják fűtési rendszereiket, és tervezzenek napelemes kiserőműveket házaikra. Ezzel párhuzamosan a hálózatfejlesztések nem történtek meg, de a társadalmi igényt egyértelműen megnövelte ez az ösztönző kommunikáció, a kormányrendeletbe foglaltak azonban váratlan gyorsasággal ébresztettek kétségeket a felhasználókban.

A pályázatok elfogadása annyira elhúzódott, hogy közben az euróárfolyam növekedése és a beszállítói láncok akadozása miatt a kivitelezők csak veszteséggel tudják telepíteni a rendszereket a pályázati kiírás szerinti feltételek mellett, és a készlethiány miatt a határidők tartása is sokszor ellehetetlenül

- sérelmezték.

Az MNNSZ emlékeztetett, a lakossági napelempályázatokra fókuszáló kormányrendelet mellett további akadályok is nehezítették a kkv-szektor és az ipar szereplőinek napelemes beruházásait. Jelesül a kisvállalati szektor beruházásait 30 százalékos tárolói kapacitás kiépítésére kötelezték, és a MAVIR kötelezővé tette a szabályozhatóság biztosítását, ami ezeknél a beruházásoknál olyan költségnövekedést jelent, ami gazdaságilag ellehetetleníti és műszakilag átláthatatlanná teszi azokat. Az energiatermelők részére májusban nulla kapacitást hirdettek ki, majd elhalasztották az újabb kapacitási lehetőségek kihirdetését, továbbá sok korábban engedélyezett erőművi projektet adminisztratív úton lehetetlenítettek el.

Ezek az intézkedések egyértelműen azt eredményezik, hogy nem lesz vonzó a napelemes rendszerek telepítése, még akkumulátoros tározókkal együtt sem

- állapította meg a napelemes szövetség.

Mindezzel összhangban tehát az alábbi kéréseket fogalmazták meg:

  • Kérjük, hogy azoknál a HMKE méretű napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást! Az igénybejelentésre és az engedélyeztetési eljárásra adjon lehetőséget 2022. október 31. után is, hogy ezt hálózati területenként eltérően, lokálisan végezzék el a hálózati mérnökök, és ne országosan legyen korlátozva a visszatáplálás!
  • Az RRF-6.2.1-es, 100 százalékos támogatású napelemes pályázattal elnyert támogatások maximum összegét az eredeti bruttó 485 645 Ft/kWp-ről bruttó 600 000 Ft/kWp-re emeljék! Ha marad az eredeti összeg, több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hiszen a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe a fotovoltaikus eszközök piacán éppúgy, mint a szállítmányozásban, a bérköltségekben, ráadásul időközben a forint is veszített értékéből a vezető devizákkal szemben.
  • Kérjük, hogy azoknál az ipari beruházásoknál, ahol 30 százalékos tárolókapacitást és aFRR szabályzást írtak elő, legyen lehetőségük kivételt kérni, és egy tervezhető határidőig szabad kapacitást biztosítsanak számukra, hogy a már megkezdett beruházásokat befejezhessék azokon a területeken, ahol a hálózat kapacitása még ezt megengedi! Ezzel megmenthetik azokat a beruházókat, akik még a szigorítások előtt megkezdték a projektjeiket.
  • Kérjük, tegyék nyilvánossá azokat az adatokat, amik alapján a hivatkozott kormányrendeletet meghozták, hogy lássuk, mely területeken, mennyi kapacitást bír még el a hálózat jelenleg, hogy átlátható és tervezhető legyen a növekedés üteme!
  • Kérjük, hogy a kormányrendeletben a Miniszter úr hatáskörébe helyezett lehetőségével éljen, és minél hamarabb határozza meg a felfüggesztés megszüntetésének időpontját, hogy a napelemes cégek tervezhessék alapvető működésüket, hiszen addig nem tudnak új erőműveket építeni! Amennyiben szakaszos feloldásra is van lehetőség, kérjük az ütemezést is adják meg október 31-ig!

 

A napelempályázatok elbírálásának késlekedése és az ebből adódó milliós többletköltségek problémája már szeptemberben is látványos méreteket öltött:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/KQdhnYNkB3E.jpg?itok=gkh0Bn76","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=KQdhnYNkB3E&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}