Egy hongkongi aktivista arra kérte Orbán Viktort, hogy ne támogassa a Kínai Kommunista Pártot

Egy hongkongi aktivista arra kérte Orbán Viktort, hogy ne támogassa a Kínai Kommunista Pártot

Nathan Law hongkongi politikai aktivista nyílt levelet írt a Politico hasábjain a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak. 

Nathan Law arról írt: nem érti, hogy az az ember, aki fiatalon a magyar kommunizmus elnyomása ellen harcolt, most mégis miként támogatja a kínai kommunistákat.

„A Fidesz alapító tagjaként tisztába kell lennie azzal, hogy milyen is az a elnyomó hatalom, ahol nincsenek határok a szabadság letörésére. A kínai kommunizmus nem különbözik attól a Szovjetuniótól, amely ellen korábban Orbán is harcolt".

Az aktivista azt is kiemelte, hogy szintén nem érti, miért vétózta meg Orbán Viktor az Európai Unióban azt a politikai nyilatkozatot, amely elítélte volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt. 

AFP - Vétókkal vezetheti ki Magyarországot az Európai Unióból a Fidesz

Az AFP külön cikket szentelt annak, hogy rövid időn belül kétszer is meghiúsította a magyar kormány, hogy az EU állást foglaljon az izraeli-palesztin konfliktus ügyében. Mint ismert, nemrégiben Kína esetében is vétózott a magyar kormány, amikor is nem támogatta azt az elítélő nyilatkozatot, amelyben bírálták volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt.

Nathan Law felidézte, hogy a magyar kormány szinte egyedüliként folyamatosan védelmezi a kínai kommunizmust az Európai Unióban, s gátolja Brüsszelt abban, hogy politikai nyomásgyakorlást eszközöljön Peking felé, amikor az emberi jogok megsértéséről van szó. Emlékeztett, hogy Magyarország volt az első olyan ország, amely csatlakozott az új modern Selyemúthoz, ezzel pedig utat nyitott annak, hogy Kína autoriter modelljét Európába exportálja.

Tanulság - A túlárazott beruházásra felvett kínai hitel miatt komoly bajba kerülhet Montenegró

Komoly anyagi problémák nehezítik a Szerbiától 2006 óta független Montenegrót. A balkáni állam nemrégiben történelme első autópályájára vett fel óriási mértékű kínai hitelt. Az ország azonban most nem tudja visszafizetni azt. Tanulságos történet egy balkáni államban, amely akár hazánkkal is előfordulhat.

A magyar kormányzat korábban azzal mentegette a magyar vétót, hogy nem szeretnének egy új hidegháborús korszakot. De Peking és nem a Nyugat viselkedése hozhatja el ismét ezt a sötét korszakot - írta.

A magyar kormány még sem támogatta a Kína és Mianmar elleni szankciókat. Mondták ezt akkor, amikor több mint száz ember halt meg Mianmarban az utcákon, mert tüntetni merészeltek. 

„Éveken át a nyugati országok igyekeztek hídépítési politikát folytatni Kínával abban a reményben, hogy ezzel az ország demokratikus fordulatát is elősegíteni, de a kínai elnök a totalitárius modelljét erősíti az ázsiai országban és minden nyugati törekvést azonnal külföldi beavatkozási kísérletnek állítanak be. Valójában ez a hidegháborús hozzáállás."

Nathan Law felszólította a magyar miniszterelnököt, hogyha valóban egy esetleges hidegháború miatt aggódik, akkor ehhez a demokratikus közösség részeként azon kellene dolgoznia, hogy Kína ne tehesse azt a világban, amit csak akar.

"Az Európai Uniót a világháború után a béke és a demokrácia megőrzése érdekében hozták létre. Ezért világosan el kell ítélnie az emberi jogok megsértését, amelyek veszélyeztetik a világbékét - és Magyarország ennek nem állhat az útjában."