Karnyújtásnyira Svédország és Finnország NATO-csatlakozása, gyors ratifikálásra számítanak

Karnyújtásnyira Svédország és Finnország NATO-csatlakozása, gyors ratifikálásra számítanak

Svédország és Finnország kedden írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, miután a szövetséges tagállamok nagykövetei Brüsszelben jóváhagyták a múlt heti madridi NATO-csúcstalálkozó döntését a két ország belépéséről. A NATO részéről a tagországok nagykövetei látták el kézjegyükkel a jegyzőkönyveket - adta hírül az MTI.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette, arra számít, hogy a szövetséges tagállamok mielőbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

A főtitkár az aláírást követő sajtótájékoztatón köszönetet mondott Finnországnak, Törökországnak és Svédországnak építő jellegű hozzáállásukért. 

A madridi csúcstalálkozón aláírt háromoldalú megállapodás lehetővé tette, hogy eljöjjön ez a mai nap. Mindhárom fél keményen dolgozik a megállapodás végrehajtásán, különösen a terrorizmus elleni küzdelem területén

- jelentette ki.

Törökország beadta a derekát: a svédek és a finnek NATO-tagságát is támogatják

Putyin elnök egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy ellenzi a NATO további bővítését. Kevesebb NATO-t akart. Putyin elnök most több NATO-t szerzett a határain - fogalmazott Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség elnöke kedd este, miután Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába.

A madridi csúcson Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta a figyelmet, hogy a török törvényhozás csak akkor hagyja jóvá Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét, ha a két ország teljesíti a háromoldalú megállapodásban vállaltakat, és eleget tesz Törökország kéréseinek a fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatban, továbbá együttműködik Ankarával a terroristagyanús személyek kiadatásában.

Ann Linde svéd és Pekka Haavisto finn külügyminiszter a keddi sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki, hogy csatlakozásukhoz "erős támogatást" kaptak a NATO-tagországoktól. 

Meggyőződésünk, hogy a tagságunk megerősíti a NATO-t és hozzájárul az euroatlanti térség stabilitásához, országunk mindet megtesz, hogy felszámolja a terrorizmus minden formáját

- jelentette ki Ann Linde. 

A finn külügyminiszter hozzátette: reméli, hogy a tagországok a lehető leggyorsabban jóváhagyják a csatlakozási jegyzőkönyveket.