Elképesztő indokkal magyarázta a Fidesz a svéd és finn NATO-csatlakozás szavazásának elhalasztását

Elképesztő indokkal magyarázta a Fidesz a svéd és finn NATO-csatlakozás szavazásának elhalasztását

A házbizottság mai ülésén kormánypárti javaslatra átírták a korábban már jóváhagyott jövő heti parlamenti ülés napirendjét ami azt jelenti, hogy mégsem a jövő héten, hanem csak 2 héttel később, a március 20-i héten tartják a finn és a svéd NATO-csatlakozásról szóló előterjesztés zárószavazását – értesült a hvg.hu.

A lap idézi Balla György fideszes politikust, aki a kétharmados többség és az ellenzék többségének támogatása ellenére meglepő magyarázattal indokolt.

A kormánypártok minél szélesebb körű támogatást szeretnének a NATO-bővítés jóváhagyásához, de úgy látják, a jövő héten nem biztos(!), hogy meglenne a szavazásnál a többség, nem lenne elég „igen" voks a Fidesz és a KDNP képviselői részéről".

Egyébként a svéd-finn NATO-csatlakozásról szóló kormányzati előterjesztést hét hónapja, július közepén nyújtották be, de csak ezen héten vették napirendre. Szintén figyelemre méltó, hogy a szerdai parlamenti vita során a kormánypárti felszólalók mindegyike támogatta az amúgy sima feles többséget igénylő csatlakozást, egyedül a Mi Hazánk jelezte a javaslat elutasítását. A mostani időhúzás összefügghet azzal is, hogy a Fidesz-KDNP tárgyalódelegációt küldött Svédországba és Finnországba.