Megint Tiborcz köre bonyolítja le a NAV közbeszerzéseit

Már korábban is intéztek botrányos tendert az adóhatóságnak.

Az „Ész-Ker” Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. nyerte el megbízási szerződés keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közbeszerzési tanácsadására és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátására kiírt tenderét – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő ma megjelent számából. A 841,5 milliós, 3 + 1 évre vonatkozó munkasorozat során összesen várhatóan kb. 1000, a NAV 2.0 projekt keretében további kb. 150 ügyet kell elintézniük.

A nyertes Ész-Ker Zrt. neve ismerősen csenghet a korrupciógyanús ügyek iránt fogékonyak számára. Korábban írtunk róla, hogy tulajdonosai, Kárpáti Péter és felesége, Pataki Mária résztulajdonosai annak az Eupro Projektmenedzsment Kft.-nek is, melynek szintén résztulajdonosa Tiborcz István iskolatársa, barátja és üzlettársa, az Elios-botrány egyik főszereplője, Hamar Endre. (Pataki Mária csak 2014-ig birtokolta az Eupro üzletrészeit.) Ennek a cégnek a neve felbukkan az OLAF-jelentésben is: a szolnoki (nem meglepő módon az Elios által elnyert) közvilágítás-korszerűsítési tender projektmenedzsere az Eupro Kft. volt. Az Eupronak korábban tulajdonosa volt a PBE Építő Kft. (korábbi nevén: PBE Energiamenedzsment Üzletviteli Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.), melyben ugyancsak tulajdoni résszel bírt az Elios, illetve az Elios akkori résztulajdonosa, a Green Investment & Solutions Kft., Tiborcz István korábbi cége.

Január végén a Direkt36 tényfeltáró anyaga derítette ki, hogy az Ész-Ker Zrt. olyan feltételekkel írt ki közbeszerzést nyomtatóbeszerzésre a NAV részére, melyen csak egy bizonyos Xerox típusú nyomtatók forgalmazója, az IMG Solutions Kft. vezette konzorcium nyerhetett. A közbeszerzés „furcsasága”, hogy kizártak a tenderből olyan céget is, mely a szállítást 314 millió forintért vállalta volna, a nyertes ajánlat így csaknem 1 milliárd forint lett. A konzorciumvezető vállalkozás Orbán Viktor testvéréhez kötődik: ifj. Orbán Győző a tiszteletbeli elnöke a NIKÉ SE birkózószakosztályának, melynek munkájában aktívan részt vesz az IMG Solutions vezetője és társtulajdonosa, Szentgyörgyi Gábor is.

Ha Ön régi ismerőse az Orbán családnak, a legdrágább ajánlattal is közbeszerzést nyer

Kizártak öt résztvevőt, így az Orbán Viktor testvéréhez köthető cégcsoport a legdrágább ajánlattal nyerte el a NAV által nyomtatókra kiírt közbeszerzési eljárást. A pályázatot lebonyolító cég egyértelműen kötődik Orbán Viktor vejének baráti, üzleti köréhez. Az Elios-botrányból megismert Hamar Endre neve is felbukkan!

Szinte ugyanekkor, január közepén egy másik NAV-os nyomtatóbeszerzés is borzolta a korrupcióra érzékeny adófizetők idegeit: az Index írta meg, hogy az akkor kiírt tender rendkívül szigorú, már-már komédiába illő feltételeinek ugyancsak kizárólag a Xerox nyomtatók forgalmazói felelnek meg. Azt a közbeszerzési eljárást szintén a Tiborcz Istvánhoz kötődő Ész-Ker Zrt. intézi.