Navracsics: Csak 2-3 ezer EU-s projekttel van nálunk probléma, de ez is túlzás

Navracsics: Csak 2-3 ezer EU-s projekttel van nálunk probléma, de ez is túlzás

Nem igazán szigorítana a rendszeren a területfejlesztési miniszter, és azt sem ígérte, hogy nem lesz újabb lombkorona nélküli lombkoronasétány, ha jönnek az uniós források. Navracsics szerint több mint 50 ezer az unió támogatta projekt zajlott eddig hazánkban, a sajtó mégis a problémásokkal foglalkozik.

A parlament Gazdasági bizottsága hallgatta meg kedden Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter éves beszámolóját. A tárcavezetőt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője kérdezte arról, hogy "nem kellene-e szigorúbban büntetni azokat, akik bizonyíthatóan visszaélnek az uniós pénzek felhasználásával és saját gyarapodásukra használják azokat." Navracsics erre azt válaszolta, a jogszabályt lehet szigorítani, de már most is létezik költségvetési csalás bűntette; emellett kiemelte, hogy

több mint ötvenezer uniós projekt zajlott le minden gond nélkül, mégis a sajtó és az emberi kíváncsiság azzal a két-háromezer uniós támogatást felhasználó beruházással foglalkozik, ahol probléma tapasztalható.

A miniszter hozzátette, hogy véleménye szerint még ez is túlzó szám, valójában ennyi problémás ügy sincsen.

Az N1TV kérdésére, miszerint nem lesz-e újabb lombkorona nélküli lombkoronasétány, ha jönnek majd az uniós pénzek, a miniszter nem adott konkrét választ. A tárcavezető ehelyett azt fejtegette, hogy több mint ötvenezer sikeres projekt volt és mindössze 4-5 esetében állapítottak meg csalást. Az uniós források ellenőrzésének szigorítására vonatkozó kérdésre az alábbiakat válaszolta a tárcavezető:

"Hát az ellenőrzésnél buknak ki a ezek dolgok, ezért tudnak Önök ezzel dolgozni. Egyébként ha jól tudom, nem a mi hozzánk tartozó uniós forrásból épült a lombkoronasétány, hanem vidékfejlesztésre szánt pénzből - jelentette ki Navracsics Tibor.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint csak a szigorúbb büntetési tételekkel lehetne gátat vetni az uniós források kormány általi ellopásának.

(Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán)