Navracsics: Nehéz életet kezdeni a Balaton térségében, így egyre inkább elöregszik a régió

Navracsics: Nehéz életet kezdeni a Balaton térségében, így egyre inkább elöregszik a régió

A magyar tengerrel kapcsolatban összefogást és párbeszédet javasol a területfejlesztési miniszter.

A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének - adta hírül az MTI.

Navracsics Tibor a Portfolio Balaton Business Forum 2023 rendezvényen Balatonfüreden arról beszélt, hogy sokaknak a Balaton csak egy egyszerű üdülőterület, amelyre nyaranta gondolnak, másoknak viszont olyan lakóterület, amely egyre rosszabb szociológiai mutatókkal rendelkezik.

Az ingatlanárak rendkívül magasak a térségben, így az itt élő fiataloknak nehézséget jelent megvásárolni első lakásukat, ezért a környezetvédelmi, turisztikai, kulturális problémák mellett életkezdési gondokról is beszélni kell a Balaton környékén

- ismerte el a miniszter, aki ezért összefogásra és párbeszédre biztatta a gazdasági, kulturális és társadalmi szféra szereplőit.

A miniszter bemutatta a térség demográfiai változásait, köztük azt, hogy az országon belüli vándorlásnak egyik legjelentősebb célterülete a Budapest-Győr-Veszprém háromszög. Emellett a szuburbanizáció, a nagyobb városokból a környező településekre való népességkiáramlás is megfigyelhető, a térségben főként a Balaton keleti medencéjében.

Ezekre a folyamatokra az ingatlanpiac is reagál, Budapest, Győr és Debrecen mellett a Balatonnál a legmagasabbak az ingatlanárak. Emiatt nehéz a régióban életet kezdeni, és így egyre inkább elöregszik a Balaton térsége

- látta be Navracsics, jelezve: az aktuális uniós költségvetési időszakban kiemelt térségként jelenik meg a Balaton környéke, továbbá az Európa kulturális fővárosa programban Veszprém mellett a Bakony-Balaton régió 116 települése is részt vesz.

A 116 település együttműködése biztató, és remélte, hogy ezt a lendületet a következő években is fenn tudják tartani egy olyan térség érdekében, amely az itt élőknek élhető, az ide látogatóknak pedig vonzó maradhat - fogalmazott a miniszter.

(Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Portfolio Balaton Business Forum 2023 konferencián a balatonfüredi Anna Grand Hotel báltermében 2023. június 8-án. MTI/Katona Tibor)