Navracsics Tibor: Sajtóértesülések szerint jövőre hozzájuthatunk az uniós pénzekhez

Navracsics Tibor: Sajtóértesülések szerint jövőre hozzájuthatunk az uniós pénzekhez

A kormány által tett 17 vállalással nem elégedett az Európai Bizottság, az e miatti EU-s forrásmegvonás kapcsán a miniszter azt mondta: "olvasgatjuk a cikkeket, aztán próbáljuk megtalálni, hogy a Bizottság mit kifogásol".

Sajtóértesülések szerint az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz - állította a területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten.

Ismeretes, az Európai Bizottság 3000 milliárdos EU-s forrásmegvonásra tesz javaslatot a magyar uniós kohéziós pénzekből, mert nem elégedett a kormány által tett 17 vállalás tejesítésével. Az atv.hu kérdésére, hogy kapott-e arról tájékoztatást a magyar kormány, hogy mi a legfőbb kifogása a Bizottságnak a vállalások kapcsán, Navracsics azzal reagált:

"olvasgatjuk a cikkeket, aztán próbáljuk megtalálni, hogy a Bizottság mit kifogásol".

De a miniszter azt is megerősítette, hivatalosan még nem kaptak semmilyen értesítést. 

Navracsics Tibor kijelentette azt is: 

abban bízunk, hogy időarányosan, amikor mindezt is teljesítjük, hozzáférhetünk majd a felfüggesztett pénzekhez is.

Navracsics a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján az MTI szerint közölte, szerda óta, újságíróknak köszönhetően, tudni vélik, hogy az Európai Bizottság állást foglalt a fél éve tartó "nagyon intenzív tárgyalássorozatunkról, illetve azokról a vállalásokról, amelyeket mi tettünk és időarányosan teljesítettünk".

A miniszter szerint az újságírók által tolmácsolt bizottsági álláspont megerősíti azt a perspektívát, amit "júniusban felvázoltunk", amely szerint az év végéig szülessenek meg azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz, egyrészt a helyreállítási alaphoz, másrészt a kohéziós pénzekhez Magyarország hozzáférjen a következő évben.

Ez Magyarország és az Európai Bizottság számára is jó hír, mert mint a mostani konferencia is bizonyítja, szerinte Magyarország lojális, hasznos és jó felhasználója az uniós forrásoknak, jól hasznosulnak az európai adófizetők ide befektetett pénzei - jelentette ki Navracsics Tibor.