Egy határozati javaslat már a stadionok gyepfűtésén is spórolna, és a képviselők sem hűsölhetnének

Egy határozati javaslat már a stadionok gyepfűtésén is spórolna, és a képviselők sem hűsölhetnének

Nem akármilyen parlamenti határozati javaslattal jelentkezett az MSZP-s Komjáthi Imre. Az országgyűlési képviselő az energiaválságra tekintettel egyes kormányzati kiadások csökkentésének azonnali elrendelése érdekében nyújtott be egy cselekvési tervet, amelynek három pillére van.

  1. "A kormányzati épületek légkondicionáló berendezései 28 fok alatt nem működtethetők, efölött legfeljebb 26 fokos beállítás mellett üzemeltethetők.
     
  2. Az Országgyűlés felszólítja a Kormányt, hogy gondoskodjon a stadionok gyepfűtésének, valamint a hűthető helyiségek 26 fok alatti hűtésének tilalmáról.
     
  3. A lakossági energiaárak új rendszerével összhangban, a kormányzati gépjárművek központi költségvetésből finanszírozott üzemanyagkerete a magyarországi gépkocsik átlagfutásáig (20.000 kilométer/év) biztosított."

A meglepőnek tűnő intézkedési javaslatokat meg is indokolta a szocialista politikus. Mint írta, a határozati javaslat célja, hogy a Kormány ne vonja ki magát a spórolás kötelezettsége alól. "Ha a lakosságnak a Kormány döntései miatt ezzel meg kell küzdenie, akkor ők is vegyék ki a részüket" - tette hozzá Komjáthi Imre. Ha elfogadnák a beadványt, akkor a spórolásra való tekintettel az Országgyűlés felszólítaná a Kormányt:

  • A kormányzati épületeket, minisztériumokat, a Karmelita-kolostort ne hűtsék, télen pedig ne fűtsék túl.
  • A kormány-közeli tulajdonban álló stadionok túlhűtését mellőzzék, a gyepfűtést ne használják, amikor az iskolák fűtésére sincs pénz.
  • A rezsiárak új rendszere vonatkozzon a kormányzati gépjárműflottára is. Magyarországon egy gépjármű évente kb. 20.000 kilométert fut, ez az átlag, ezért költségvetési keretből nem lehet finanszírozni a „túlhasználatot”.