Ne lehessen egyházi tisztségük a volt besúgóknak

Tőkés László elmondta: bár a KREK annak idején éllovasa volt az egyházi átvilágításnak, a folyamat az utóbbi években szinte teljesen leállt.

A volt püspök aggasztónak találta, hogy az egyházi főhatóság nem indított fegyelmi eljárást azok ellen, akikről bizonyítást nyert, hogy együttműködtek a Securitatéval, vagy a politikai rendőrség fizetett ügynökei voltak, és némelyikük újraválasztása útjába sem gördített akadályt.

Az egyházkerületben az ősz folyamán tartanak választásokat.

Tőkés László örvendetes fejleménynek tartotta, hogy a román képviselőház hallgatólagosan elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy azokat is újra átvilágítsák, akikről korábban az illetékes hatóság a rendelkezésére álló akták alapján azt állapította meg, hogy nem működtek együtt. A tervezet szenátusi vitája és elfogadása azonban még hátra van.

A lelkész-politikus fontosnak tartotta, hogy a politikai közéletre is kiterjedjen az átvilágítás.

"A kollaboránsokat ki kellene iktatni

az egyházból is a jelöltek közül is"

- utalt arra, hogy ősszel parlamenti választásokat tartanak Romániában.

A volt püspök szerint a romániai rendszerváltozás azért torzult el, mert a társadalomba továbbra is beépülnek a titkosszolgálat volt ügynökei és kollaboránsai.

"Új építkezéshez el kell takarítani a régi romokat. A kollaboráció maradványaitól is meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy új társadalom épüljön fel"

- tette hozzá Tőkés László.