Ne lehessen offshore cégtől bevétele az államnak

A Jobbik bezárná a kiskapukat és "a százas ajtókat az offshore-lovagok előtt".

A Jobbik arra tett javaslatot az Országgyűlésben, hogy se államnak, se önkormányzatnak ne lehessen offshore cégtől érkező bevétele.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján az államháztartási törvény módosítását azzal indokolta, hogy bezárják a

„kiskapukat és a szárnyas ajtókat az offshore-lovagok előtt".

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnöknek a hétfőn a parlamentben elhangzott szavaira:

csak tisztázott hátterű, a törvényeket betartó módon működő vállalkozásokkal szabad kapcsolatba lépnie a magyar államnak, az adóhivatalnak pedig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Magyarországon keletkezett jövedelem után az adót Magyarországon befizessék.

A valóság ezzel szemben, hogy noha a vagyontörvény rögzíti, az állam vagy önkormányzat nem vehet részt ilyen cégben, nem adhat el neki nemzeti vagyont és nem köthet vagyonkezelői szerződést, az államháztartási törvény nem ilyen szigorú, és a minisztériumok köthetnek szerződést offshore cégekkel, ha utóbbiakat terheli a fizetési kötelezettség. Ez az offshore-történet alfája és ómegája, tette hozzá.

Hegedűs Lorántné három esetet sorolt fel, amelyek ellentmondanak Orbán Viktor kijelentésének:

  1. "A nemzeti keresztapu, Andy Vajna az öt kaszinójából például zsákban viszi ki a nyereségét Luxemburgba, a magyar állammal megkötött szerződés értelmében".A Magyar Kereskedelmi Bank eladására is felhívta a figyelmet.
  2. Az Orbán-kormány által 2014-ben megvásárolt, majd 2015-ben 76 milliárd forintos veszteséget felhalmozó pénzintézetben a napokban a Blue Robin Investments is tulajdonhoz jutott. A pénzügyi alapot bár Luxemburgban jegyezték be, de egy szingapúri cég tulajdonában áll - mutatta be a dupla offshore-t a jobbikos politikus.
  3. Felelevenített egy dombóvári példát is, ahol a város polgármestere, Szabó Loránd egy közfeladat-ellátási szerződés megkötése helyett közbeszerzési pályázatot írt ki, és az önkormányzat tulajdonában lévő városüzemeltetési vállalat egy Ciprusra bejegyzett offshore-céggel kötött szerződést.

A Jobbik módosító javaslata szerint semmilyen értelemben nem lehetne ilyen cégekkel szerződnie az államnak vagy önkormányzatoknak, és a kifizetés mellett a bevételszerzést is tiltanák.

"Megfelelve az Orbán Viktor által elmondottaknak"

- tette hozzá.

A Fidesz megint Kovács Bélával támad, de Vajnáról és Horváthról mélyen hallgat

A Fidesz reagált Hegedűs Lórántné sajtótájékoztatójára és közleményükben azt írták: támogatnak minden vizsgálatot, ami segíti a panamai offshore-botrány magyar szálainak feltárását.

A panamai offshore-botrányban felszínre került MSZP-s szálak miatt átfogó vizsgálatra van szükség. Az offshore-botrányban az MSZP volt pénztárnoka, jelenlegi pénzügyi "megmentője" és egy MSZP-s bankár is lebukott. Ez már nem az első eset, hogy kiderül, az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel

- közölte a Fidesz-frakció.

Azt is írták: az MSZP volt alelnöke Simon Gábor is külföldön rejtegetett százmilliókat és még Kovács Bélával, a Jobbik európai parlamenti képviselőjével kapcsolatban is várjuk a válaszokat, hogy milyen pénzeket szállított a Jobbiknak.

A Fidesz közleményében sem Andy Vajna kaszinókoncesszióiról, sem az MKB eladásáról, sem pedig az offshore-botrányban felbukkant fideszes politikus, Horváth Zsolt cégéről nem esett szó.

A Jobbik az elmúlt napokban többször is arra kérte a kormánypártok képviselőit, hogy nyilatkozzanak: birtokolnak-e offshore cégeket. A Jobbik képviselői aláírták a nyilatkozatot és a párt honlapján tették nyilvánossá a dokumentumokat. Eddig erre egyik párt képviselői sem voltak hajlandóak.