Négy kormány tudtával mérgezték az embereket – mutyik és hazugságok az Illatos útról

Nemcsak a vegyi anyagoktól bűzlik az Illatos út, de milliárdos mutyi mérgezi a levegőt.

A Pest Megyei Kormányhivatal jogelődje, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hatáskörébe tartozott a Budapesti Vegyiművek (BVM) Illatos úti telephelyén tapasztalt állapotok nyomon követése. Mint ismeretes, a természetvédelmi felügyelőségeket egy kormánydöntés megszüntette, és 2015. április 1-jével a Kormányhivatalokba vonta őket.
 
A BVM 1876 óta folytat vegyipari tevékenységet, amelynek során környezeti értelemben kockázatos és veszélyes anyagok előállítására és felhasználására került sor, mint például műtrágya, növényvédő szerek, kénsav, kloridok, gombaölő szerek, rovarölő szerek.
 
 
A környezetkárosítás tényét csak tovább fokozta a telephelyen a nem jogszabályoknak megfelelően tárolt DNBS elnevezésű veszélyes hulladék is, amely nemcsak a talajvízre, a felszíni vízre, a talajra, de a levegőbe jutva az emberi egészségre is kifejezetten veszélyes; ez egy vegyipari melléktermék, mely szilárd por halmazállapotú, a szemet, a légzőszerveket és a bőrfelületet is izgatja.
 
Nos, a DNBS hulladék helytelen tárolása, nem megfelelő kezelése miatt a Felügyelőség 2005-ben 49.245.000 forint bírság megfizetésére kötelezte a BVM-et, amit a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyott. Egyben fel is szólították a céget az anyag ártalmatlanítására, elszállítására.
Azonban a Vegyiművek 2007-ben felszámolás alá került, a Fővárosi Bíróság az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte ki felszámolónak, viszont a veszélyes hulladék továbbra is a telepen maradt, érintetlenül.
A kármentesítésre 2008-ban tettek egy tétova kísérletet; az ilyen speciális feladatok végzésére engedéllyel nem rendelkező Hídépítő Zrt. (az akkori Közgép) nyert el egy 1,4 milliárd forint értékű uniós forrást az Illatos úti telephely felszín alatti szennyezett vízének kitermelésére, kitisztítására. A munkát alvállalkozók végezték el, és az eredményességre jellemző, hogy a 2011-es mérési adatok is már a határérték többszörösét mutatták ki a talajvízben. A Felügyelőség ebben az évben a telepen található egyéb veszélyes hulladék éven túli tárolása miatt 4.606.200 bírságot rótt ki a BVM-re.
 
 
A BVM 2009. január 20-án kelt levelében arról tájékoztatott, hogy a telephelyen végzett termelési tevékenységet január 31-ével befejezte. A Felügyelőség az engedélyét visszavonta, és mivel a korábbi határozatoknak továbbra sem felelt meg, 14.900.000 forintos bírság megfizetésére kötelezte a Vegyiműveket.
 
2009 decembere fontos hónap volt az Illatos út életében. A februártól ideiglenes bérlő Finomvegyszer Kft. december 1-jétől a bérleti szerződést felbontotta, ezzel a hulladékok őrzését és felügyeletét már nem látta el senki. December 18-án, az Elgoscar-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. felmérése alapján így festett a hulladék-leltár az Illatos úton:
1.282,22 tonna veszélyes hulladék (ebből 382,725 tonna DNBS),
 
1,5 tonna nem veszélyes hulladék (például csomagoló anyag).

Azaz, az idén hivatkozott 2800 tonna töredéke.

Figyelemmel arra, hogy a BVM Zrt. az előírt kötelezettségének nem tett eleget, egy újabb bírságot (49.257.000 forint) kapott, és továbbra is arra kötelezték, hogy szállíttassa el a hulladékot, minden további eredmény nélkül. 
 
 
A következő évben számos alkalommal történt helyszíni szemle, mind a Felügyelőség, mind pedig a  Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság szakemberei által.

Annak cáfolatára, hogy a Kormányhivatal azért idén áprilisban lépett közbe, mert most vált drasztikussá a helyzet, néhány idézet következik.

A Polgári Védelem 2010. július 16-án ezt írta:
a telephelyen a veszélyes hulladékot tartalmazó hordók egy részének fedele, fóliázása megsérült. Egy hordó alja korrodálódott, a víz által kioldott anyag a földre csorgott.
Egy évvel később, 2011. július 20-án pedig ezt:
 
„Az ellenőrzés során a bekért anyaglistákból és a helyszínen tapasztaltak alapján megállapítottuk, hogy a telephelyen 1.283.720 kg veszélyes hulladék és 979.485 kg különféle vegyi anyag található. A talált veszélyes anyag potenciális biztonsági kockázatnak tekinthető. A veszélyes anyagok esetleges kiszabadulása veszélyeztetheti a környék lakosságát, a természeti és épített környezet épségét. Az üzem, annak elhelyezkedése, a fővárosban betöltött helye és szerepe, infrastrukturális, környezetvédelmi és védelmi igazgatási szempontból komoly veszélyforrást jelent, amelynek felszámolása sürgős intézkedések meghozatalát indokolja.
 
A biztonsági kockázatokat növeli, hogy a telephelyen több veszélyes üzem található, ezek rendszertelen működése, balesete kapcsán, a dominóhatást figyelembe véve, a veszély kialakulásának lehetősége és mértéke nagymértékben sokszorozódhat.
 
A tárolt anyagok csomagolóeszközei (IBC, hordó, kanna) nagy részben jelöletlen, vagy azok jelölései nem azonosíthatóak. A telephelyvezető nyilatkozata alapján elmondható, hogy a tárolt veszélyes anyagok jelentős része részükről is beazonosíthatatlan.
 
 
A csomagolóeszközök általános és műszaki állapota nem megfelelő, sok közülük sérült. Várhatóan a csomagolóanyagok nagy részének állapota, a helytelen tárolás miatt, a közeljövőben tovább romolhat. A veszélyt tovább fokozza, hogy a technológiai berendezésekben, a gépekben, tartályokban, vezetékekben, a gyártási folyamatok leállása után a felhasznált anyagok nem kerültek leürítésre.
 
Nem állnak rendelkezésre információk arra nézve, hogy mennyi veszélyes anyag található a korábbi technológiai folyamatban résztvevő rendszerekben. A fentieken túl, nem hivatalos információk alapján, tudomással bírunk arról, hogy a tárolt csomagolóeszközök szivárognak (pl.: nyári nagy meleg), felrobbannak. A veszélyes anyagok folyamatos környezetbe kerülése miatt (robbanások, folyások) feltételezhető a jelentős környezetszennyezés.”
 
Mint kiderült, a 2015-ös állapotokat már 2010-ben és 2011-ben is dokumentálták. Azonban az elhárításuk, semlegesítésük érdekében nem történt semmi.
 
 
A Felügyelőség végül 2011-ben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett környezetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény tárgyában a IX. kerületi rendőrkapitányságon. Azonban a feljelentést nem követte vádemelés, ezzel szemben a Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője által a napokban benyújtott feljelentésnek már van egy gyanúsítottja, igaz, hogy ki ő, még nem derült ki.
 
Lapunk telefonon kereste az ügyben a ferencvárosi rendőrkapitányságot, hétfőre ígértek tájékoztatást.

Azaz, két szocialista (Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon), illetve két Orbán-kormány tudtával mérgezték az embereket és a környezetet az Illatos úton, amit még a 2011-es feljelentés sem tudott megakadályozni. 

Ennek több magyarázata is lehet, és még az a legkevésbé súlyos elgondolás, hogy nem akartak adóforintokból milliárdokat a kármentesítés iszonyú kútjába önteni (a mostani becslés 5-6 milliárd forintról szól, de ez az összeg valószínűleg csak tovább fog növekedni). Ezért a szőnyeg alá söpörték az ügyet, és ennek a gyakorlatnak az egyik módozata lehetett az önálló Környezetvédelmi Felügyelőség megszüntetése is.
 
 
Ugyanis, mint ahogy arra a jobbikos Kepli Lajos is utalt, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség vezetőjének asztalfiókjában ott lapul az a 2014-es javaslattétel, amely - többek közt – az Illatos úti állami beavatkozást sürgeti.
 
Arról tájékozódhatott Búsi Lajos főigazgató, hogy az elmúlt 5 évben nem történt semmi, a telepet nem őrzik, és se kilátás, se pénzügyi fedezet nincs arra, hogy a fennálló állapotok megváltoznak.
 
Egy kérdés azonban még mindig a levegőben lóg:
vajon Lázár János miért 2800 tonna hulladék illegális elhelyezéséről értekezett április 30-án?
Esetleg félretájékoztatták? Vagy titokban ismeretlenek máshonnan is szállítottak hulladékot a BVM telepére, és most így próbálják eltüntetni a nyomokat? 
 
Ugyanakkor felmerül egy hulladékgazdálkodási mutyi lehetősége is; ha a 2800 tonna csak egy virtuális mennyiség (akár úgy is, hogy egybe számolták a nem hulladékként kezelendő vegyi anyagokat a veszélyes készlettel), akkor ezzel nagyobb összegre lehet pályázni az állami közbeszerzési eljárás során.
 
 
 
Bűzlik ez az egész...