Négyezer rendőr hiányzik a hazai állományból

Négyezer rendőr hiányzik a hazai állományból

A fiatalok körében egyre népszerűtlenebb a rendőri pálya, az utánpótlást azzal próbálják segíteni, hogy már 10 hónapos képzésre is lehet jelentkezni, de a kevés jelentkező miatt ez sem oldja meg a létszámhiányt. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon

- derült ki azokból az adatokból, amelyeket az ORFK küldött az rtl.hu megkeresésére.

A rendőrségi szakszervezeti vezetők szerint négyezernél sokkal több emberre lenne szükség ahhoz, hogy a tiszthelyettesek kiégés és átvezénylések nélkül tudjanak dolgozni.

A rendőrség azonban úgy látja, ezzel a létszámmal is „maradéktalanul el tudják látni” a feladataikat. Az érdekképviselet szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint, ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is.

Budapesten például a szolgálatban lévők jelentős része vidéki

- mondta az rtl.hu-nak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára.

Az FRSZ vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le.

A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel, azaz a felettes beleegyezésével lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat 

– tette hozzá Pongó Géza, aki szerint a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés.

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.

Éppen ezért szerinte az sem lenne túlzó, ha 50-100 százalékos béremelést kapnának a rendőrök, más ágazatokban ugyanis nagyságrendekkel magasabbak a bérek.

A fegyverpénznek nevezett hathavi illetménynek megfelelő egyszeri juttatás, amelyet idén februárban utaltak el, sokat javított ugyan a hangulaton, de még mindig sokan gondolkodnak a váltáson. A teljes létszámból 13-14 ezren ráadásul egy forintot sem kaptak.

Az alacsony fizetés mellett azonban az egyéb körülmények, valamint a létszámhiányból adódó egyre nagyobb terhelés is gondot okoz.

Gyakran előfordul, hogy lehetetlen helyzet elé állítják a rendőröket, például csak az utolsó pillanatban tudják meg a beosztásukat, vagy úgy kapják meg a 8 órás pihenőidejüket, hogy reggel és este is bent kell lenniük

- fogalmazott a szakszervezeti vezető.