Nem tanácsos gagyi szilikon sütőformákat venni, mérgezés miatt most is visszahívott egyet a Nébih

Nem tanácsos gagyi szilikon sütőformákat venni, mérgezés miatt most is visszahívott egyet a Nébih

Túl sok illékony szervesanyagot mutattak ki a szlovén hatóságok egy Kínában gyártott szilikon sütőformában, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem javasolja annak használatát.

A Nébih a termékvisszahívásokat közlő weboldalán szerdán azt írta: az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül kaptak tájékoztatást a rendellenességről.

A termék megnevezése:

szilikon sütőforma (Silicone cake baking mat), kiszerelése: 4 darabos szett műanyag tasakban.

Így néz ki:

Sütőforma

A Nébih szerint Magyarországon egy Topshopper nevű webshop árulta a terméket. Ez egy klasszikus, túlárazásra építő, magyarított verzióban is futó szlovén oldal.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy elővigyázatosságból ne használják a sütőformát.

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.