Nekimentek Karácsonynak a fővárosi járatritkítások miatt, Karácsony szerint Budapesten nincsenek járatritkítások

Nekimentek Karácsonynak a fővárosi járatritkítások miatt, Karácsony szerint Budapesten nincsenek járatritkítások

A Orbán-rokon, ex fideszes államtitkár Vitézy Dávid és az ő főpolgármester-jelöltségéért lobbizó LMP is Budapest főpolgármesterét kritizálta a BKK bizonyos buszjáratainak ritkítása miatt. Közlekedési vitába burkolt politikai adok-kapok zajlik?

Csütörtökön, az utolsó pillanatban derült ki, hogy január 19-től, vagyis már másnaptól ritkítják a BKK több korábban viszonylag sűrűn közlekedő járatát. A cég a forgalmi adatokra hivatkozva változtatta meg a menetrendet: szerintük megmaradt a koronavírus-járvány okozota forgalomcsökkenés hatása, ezért az utazásszám csak a 2019-es adatok 80-85 százalékát éri el.

Hétfőnként és péntekenként 0,5-1 perccel ritkábban követi egymást a érintett 53 járat.

Nem csak az utazóközönség, de a különböző szakmai és politikai megmondóemberek is kritikusan fogadták a döntést. Az LMP által támogatott, volt fideszes államtitkár Vitézy Dávid közösségi oldalán fejezte ki felháborodását:

Egy a gond: erről a budapestieknek nem szólt senki, mi pedig utazni szeretnénk

– írja Vitézy az összesen 43 buszjáratot, 4 villamos- és 6 trolijáratot érintő járatritkításról. Szerinte ezzel a lépéssel versenyképtelenebbé vált a BKK. Hozzátette: a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították a csúcsidőben. „Ilyenkor eleve nem a várakozási idő, hanem a kapacitás a fő szempont többtucatnyi csuklós busszal jár kevesebb mától a városban az intézkedés nyomán.”

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely a home office-ra hivatkozva, a kerületi polgármestereket a döntésből kihagyva megkerülve ritkította a járatokat. Szerintük egy magát zöldnek valló polgármester nem teheti meg, hogy a főváros külső kerületeiből tömegközlekedéssel ingázó budapestieket előzetes tájékoztatás nélkül, a kerületi vezetőséggel való egyeztetés megkerülésével, mondvacsinált okokra hivatkozva hosszabb utazásra kényszeríti. A törpepárt elvárja Karácsonytól, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a járatritkítást és hívjon össze egy egyeztetést az érintett városrészek polgármestereivel.

A főpolgármester magyarázkodni kényszerült az ATV Egyenes Beszéd című műsorában:

Úgy látszik, hogy kampány van, járatritkítás meg nincs

– fejtette ki meglátását. Ő ehelyett úgy magyarázza a kialakult helyzetet, hogy a BKK mért, szenzoros adatok alapján kapacitást szeretne bővíteni ott, ahol szűkös, és levenni onnan, ahol többlet van.

Szomorúan azt kell mondjam, hogy egy jó közlekedési szakembert veszített Budapest, és kapott helyette egy középszerű politikust

– szúrt vissza Vitézynek Karácsony.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester a Mikulástroli elindításán Budapesten a Városháza parkban 2021. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán)