Nem halt meg, de lebénult a debreceni akkugyár építkezésén megsérült munkás

Nem halt meg, de lebénult a debreceni akkugyár építkezésén megsérült munkás

Túlélte a balesetet, de lebénult az a munkás, akire rázuhantak egy a debreceni akkumulátorgyár építésénél használt cölöpverő gép darabjai. A kormányhivatal munkavédelmi ellenőrei és a rendőrség is a helyszínre vonultak, de eljárást nem indítanak.

Lebénult egy munkás, akire rázuhant egy cölöpöző gép tömlőjének egyik alkatrésze csütörtökön a Debrecenben épülő CATL akkumulátorgyár építkezésén – számolt be az RTL Híradó. A csatorna információi szerint:

A férfi hátát érte nagy ütés, több csigolyája is eltört, meg kellett operálni. Hogy milyen mértékben és tartósan vált-e mozgásképtelenné, egyelőre nem tudni.

Hozzátették: a CATL-nél munkavédelmi vizsgálat indult. Minden cölöpözőjüket soron kívül felülvizsgálják.

A 3000 milliárd forint beruházási értékű CATL kínai akkumulátorgyár első ütemét 100 hektárt meghaladó területen építik Debrecenben. Csütörtökön ezen az építkezésen szenvedet súlyos balesetet egy ott dolgozó munkás.

Egy a képünkön is látható oszlopfúrónál dolgozott, amikor annak egy legalább 30 kilós fémalkatrésza a munkásra zuhant. A hátát találta el, aminek következtében súlyos gerincsérülést szenvedett. Győrfi Pál elmondása szerint teljes teströgzítés után tudták csak beszállítani a sürgősségi osztályra.

A kínai CATL sem tagadta a baleset tényét. A kormányhivatal munkavédelmi ellenőrei és a rendőrség is a helyszínre vonultak, de nem indítottak eljárást – közölték az RTL-lel.

A beruházó is nyilatkozott a csatornának:

Az előzetes vizsgálatok szerint emberi mulasztás nem történt. A munkagépen minden előírt munkavédelmi és biztonsági felülvizsgálat megtörtént.

Vizsgálják a meghibásodott alkatrész gyártónak a felelősségét is, illetve az összes cölöpöző gépet soron kívül felülvizsgálják.

A balesetet szenvedett munkást azonnal a debreceni klinikára szállították, ahonnan azt írták a csatornának, hogy állapota stabil, de többszörös csigolyatörést szenvedett, ezér részleges bénulás alakult ki nála. Hogy ez mennyire tartós, még nem lehet tudni, de rehabilitációra lesz szüksége.

Érdekes lenne 20 év múlva megnézni, hogy hogy él ez az ember, akinek az élete az akkugyár építése során tönkrement. És azt is, hogy mi marad addigra a kínai akkumulátorgyárból.

(Címlapkép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. MTI/Czeglédi Zsol)