Nem jött be a kormány terve, tavalyhoz képest nagyot romlott az ipari termelés

Nem jött be a kormány terve, tavalyhoz képest nagyot romlott az ipari termelés

Mélyrepülés: előző hónapban 8,2 százalékkal csökkent az ipari termelés, tavaly ugyanekkor még "csak" 6,1 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

2024 júniusában az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 júniusában. Tavaly júniusban 6,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, a friss adatok most ezt is alulmúlták.

Emlékezetes, az Orbán-kormány év elején még 3-4 százalékos növekedést prognosztizált, ami láthatóan nem fog megvalósulni, így már csak 1,8 százalék körüli növekedésről beszélnek.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 májusához mérten 0,5 százalékkal emelkedett - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Mint írják:

A feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkent a termelés volumene.

Csak két alág kibocsátása nőtt: a vegyi anyag, termék gyártásáé, valamint a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységé.

Az ipari termelés az év első hat hónapjában 3,3 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőtt.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021. év átlagos havi teljesítményéhez viszonyítva az ipari kibocsátás volumene 3,4 százalékkal marad el napjainkban és még mindig meglehetősen közel vagyunk a 2021. évi mélyponthoz.

„Az ipar teljesítménye összességében tehát továbbra is gyenge” – írta elemzésében Virovácz.

(Címlapkép: unsplash.com)