Nem merték leírni az akkumulátor szót a legújabb debreceni akkuüzem engedélyezési dokumentációjában

Nem merték leírni az akkumulátor szót a legújabb debreceni akkuüzem engedélyezési dokumentációjában

Évi 62 tonna ragasztó felhasználásával és több száz kiló veszélyes hulladék termelése mellett fognak akkumulátorokat összeszerelni és selejtes akkumulátorokat szétszerelni. Az üzem várhatóan 50 évre kap működési engedélyt.

A kínai CATL épülő akkumulátorgyára mögötti ipari csarnokot egy magyar cég építi, azonban ezt is a kínaiak fogják bérlőként használni – számolt be az RTL Híradó. A Debreciner ezzel kapcsolatos cikkéből kiderül, hogy gyártani nem, csak akkumulátorokat összeszerelni fognak, illetve a selejtes termékeket szétszerelni. Ez évente több száz kiló veszélyes hulladék keletkezésével és 62 tonna ragasztó felhasználásával jár – olvasható az üzem környezeti hatástanulmányában.

Nem merték leírni az akkumulátor szót, helyette elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló modulokról írnak.

Az RTL a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet is megkérdezte a lakókörnyezetüket veszélyeztető újabb beruházás ügyében. „Az engedélyben szerepel, hogy itt ragasztani fognak, illetve szétbontani. Szerettük volna megnézni, hogy milyen anyagokat fognak felhasználni. Döbbenten látjuk, hogy ezek a táblázatok üresek” – nyilatkozta az ellenálló civilek elnöke, Kozma Éva.

Üzleti titokra hivatkozva sunnyognak azzal kapcsolatban is, hogy pontosan milyen veszélyes anyagokat fognak felhasználni, illetve milyen veszélyes hulladék keletkezik majd a selejtes akkumulátorok bontása során. A mikepércsi anyák azt tartja leginkább aggasztónak, hogy a beruházók megpróbálták eltitkolni, hogy milyen tevékenységhez is épül az újabb üzemcsarnok.

„Amikor elkezdik építeni ezt az épületet, akkor ez nem közben derült ki, hogy itt jajj meggondoltuk magunkat és mégsem raktár lesz, hanem egy...lehet, hogy akkubontó? – mesélte felháborodva Kozma Éva, aki szerint ezután nem lehet megmondani, hogy valójában mit fognak itt csinálni, hiszen az még az engedélyben sem szerepel.

A CATL azt közölte, hogy első sorban raktárként fogják használni az épületet, és csak kisebb részben lesz benne akkumulátorszerelő- és bontóüzem. A hatástanulmányból annyi kiderül, hogy több veszélyes anyagból, többek között kobaltot és nikkelt tartalmazó vegyi anyagokkal fognak dolgozni.

Ezek olyan vegyi anyagok, amelyeknek van valamilyen kellemetlen egészségügyi hatása, ami azt jelenti, hogy ha a szálló porként vagy valamilyen módon belekerül az emberi szervezetbe, akkor problémát okoz. Ez lehet különböző irritáció, rákkeltő hatás

– mondta erről Fábián István, a Debreceni Egyetem vegyészprofesszora.

nem jelölték meg azt sem, hogy pontosan milyen anyagok használatából keletkezik majd veszélyes hulladék. Az akkumulátorgyár ellen rendszeresen tiltakozó mikepércsi anyák civil csoport ügyfélként be fog kapcsolódni az eljárásba. A dokumentációban az akkumulátor szó nem is szerepel, helyette

Az új akkumulátorüzemről az RTL a kínai céget és Debrecen fideszes önkormányzatát is megkereste, de nem válaszoltak. Annyit tudni, hogy az üzem működésének hosszáról a város önkormányzata és a Fidesz-kormány közösen dönt.

Ez várhatóan több évtized lesz, akár 50 év.

Pár hónapja a Jobbik-Konzervatívok aláírásgyűjtést indított a vendégmunkások hazánkba történő tömeges betelepítése ellen. Céljuk, hogy megvédjék a magyar munkahelyeket az olcsó, ázsiai migránsmunkásokkal szemben. A Jobbik petícióját a STOPmigránsmunkások.hu-n lehet támogatni.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)