Nem mondta el David Pressman nagykövet a CNN-nek, milyen kifejezésekkel gyalázza őt a kormánysajtó

Nem mondta el David Pressman nagykövet a CNN-nek, milyen kifejezésekkel gyalázza őt a kormánysajtó

Az amerikai nagykövet szerint miközben a többi szövetséges ország mindent megtesz, hogy csökkentse függőségét az orosz energiától, Magyarország éppen az ellenkezőjét teszi, és még profitál is belőle.

Az amerikai nagykövet miközben beszólogat a magyar kormánynak, valójában nagyon jól elvan Magyarországon – hangsúlyozta a különbséget a kormánysajtó abból az interjúból, amelyet David Pressman adott a CNN podcast műsorának. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a nagykövet „a műsorban arra panaszkodott, hogy a kormány embertelen retorikát folytat a hazája ellen, de ő ebből a hétköznapokban nem érzékel szinte semmit”. A családja nagyon kellemes életet él, és azt is mondta, hogy „amikor magyarokkal találkozik, a beszélgetéseik általában barátságos, érdeklődő hangnemben zajlanak”.

Pressman diplomatikusan fogalmazott a maga hétköznapjairól. Nyilván ezért nem említette a nemcsak az államnak, amelyet képvisel, hanem a személyesen neki szóló üzeneteket, amelyek némileg erősebbek annál, hogy „szinte ne érzékeljen belőlük semmit”. A „hallod Pressman, te ócska, puhány, nyavalyás senki” megszólítás első hallásra talán csak szokatlanul hangzik, de a kormánysajtó zászlóshajójából érkező, a Magyarországra akkreditált nagykövetek közül csak az amerikait illető ilyesmi üzenetek ma már rendszeresek.

Kapott például a laptól nyílt levelet, amelyben olvashatta, hogy róla szólva nem lehet másra gondolni, minthogy „szpáhinak, defterdárnak, helytartónak, szovjet pártfőtitkárnak jött ide. Azokat pedig – talán már említettem – mi régen is nagyon kedveltük. Pont, mint önt, nagykövet úr…”

A kormánylapban amellett, hogy Pressman provokátor, ráadásul „Pressman hazudik, David Pressman egy aljas farizeus, (…) aki nem tud viselkedni, David Pressman egy felelőtlen és elviselhetetlenül impertinens, undorító alak”, ezért „fogja be a száját Pressman, vagy tűnjön el. Világos?”

Ha valaki többet tudna arról, hogy a nagykövet az emberekkel való mindennapi tapasztalatain túl miről beszélt még szó a CNN podcastjában, a hvg cikkét érdemesebb olvasni. Pressman megosztott például néhány történetet a magyar kormánnyal való kapcsolatáról.

Beszélt például a Nemzetközi Beruházási Bankról, s hogy emiatt nemcsak a jelenlegi, hanem már a korábbi amerikai adminisztráció is megosztotta aggodalmait a magyar kormánnyal, de ezt nem vették figyelembe. „Amikor az utolsó találkozóm volt ezzel kapcsolatban egy magas rangú kormányzati tisztviselővel, és jeleztem, hogy be kellene zárniuk a bankot, azt a választ kaptam: Bezárni? Megnöveljük benne a részesedésünket” – emlékezett vissza. Ehhez képest, amikor az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a bankra, Magyarország 24 órán belül kilépett belőle, majd 48 órán belül felfüggesztette a bank működését.

Pressman Orbán Viktor Oroszországhoz való közeledéséről is szót ejtett, találkozóját Vlagyimir Putyinnal a nagykövet „aggasztónak” nevezte. Mert miközben a többi szövetséges ország mindent megtesz, hogy csökkentse függőségét az orosz energiától, Magyarország éppen az ellenkezőjét teszi, és még profitál is belőle.

(Címlapkép: David Pressman amerikai nagykövet 2023. május 31-én. MTI/Máthé Zoltán)