Nem a pártpolitika, csakis a szakmai egyeztetés viheti előre az oktatás ügyét

A pedagógusok elhivatottsága az egyetlen, amely még életben tartja a magyar közoktatást.

Dúró Dóra hangsúlyozta, csakis a szakmai egyeztetés viheti előre az ügyet, ugyanis

„az oktatás középpontjában a gyermeknek kellene állnia, nem pedig Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak, vagy épp a KLIK elképzeléseinek”.

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány olyan problémákat idézett elő az oktatásban, amelyek a mai napra már gyakorlatilag működésképtelenné tették a rendszert.

A pedagógusok elhivatottsága az egyetlen, amely még életben tartja a magyar közoktatást

– tette hozzá.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a gyermekeknek az általános iskolában napi rendszerességgel 7 órája van. Dúró Dóra ezzel kapcsolatban felidézte, a Nemzeti Alaptanterv bevezetésekor is figyelmeztettünk: a tananyag túlzott mennyiségű, ezt az iskolák nem fogják tudni átadni a gyermekeknek. Ezért nagyon fontos, hogy sor kerüljön a tanagyag csökkentésére– fogalmazott. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a tankönyvpiac államosításával olyan értékeket szüntetett meg az Orbán-kormány, amelyet az oktatás szereplői a mai napig siratnak (pl.: természettudományos kiadványok eltűnése).

A Jobbik nemzeti elkötelezettségű pártként fontosnak tartja a nemzeti tartalom minél hangsúlyosabb megjelenését a magyar közoktatásban.

A párt ezért kezdeményezi, hogy

a Lovasíjász minden középiskolás számára tanórai keretek között kötelezően megtekintendő film legyen.

Dúró Dóra szerint a pedagógusok megbecsülésére tett bármilyen kormányzati ígéret ellenére arra a mai napig nem került sor, azt viszont kifejezetten elfogadhatatlannak nevezte, hogy a KLIK állásuk elvesztésével fenyegeti azokat a pedagógusokat, akik hangot adnak ellenvéleményüknek. Emlékezetes, hogy a miskolci Hermann Ottó Gimnázium által életre hívott kezdeményezéshez (amely szerdán országos tiltakozókampánnyá nőtte ki magát) sokan azért nem mertek csatlakozni, mert féltették az állásukat a KLIK-től, amely Dúró Dóra szerint az egész közoktatási rendszer legnagyobb rákfenéje és a működésképtelenség szélére sodródott.

A Jobbik a valódi nemzeti konzultáció elindítását kínálja az oktatásban is, hiszen "egy XXI. századi politikai kultúra meghonosításában hiszünk, ennek pedig a színvonalas oktatás az alapja" - húzta alá Dúró Dóra.

A sajtótájékoztatón elhangzott végül az is, hogy Dúró Dóra összehívta az oktatásért felelős bizottság ülését jövő hét keddre (10 óra), amelyen Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, illetve Pilz Olivér, a Hermann Ottó Gimnázium igazgatója is tiszteletét teszi.