Nem elégszik meg Ponta távozásával az ellenzék

 
 
 
Erről Victor Ponta leköszönő miniszterelnök beszélt a baloldali kormánykoalíció szerdai üléséről távozóban. Ponta kijelentette, a kormány délutáni ülése után nyújtja be lemondólevelét Klaus Iohannis államfőnek. Hozzátette, a kormányülésen a kabinetnek el kell még fogadnia néhány fontos dokumentumot. Azt is elmondta, hogy ő javasolta Mircea Dusát ideiglenes kormányfőnek.
 
Ponta kijelentette, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciója szilárd, és továbbra is biztosíthatja Románia kormányzását. A koalíció további fennmaradására vonatkozó bejelentését mindhárom párt elnöke megerősítette.
 
A miniszterelnök azt követően döntött a távozás mellett, hogy kedd este 25 ezren tüntettek Bukarestben az ő lemondását is követelve Gabriel Oprea belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel és Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármesterrel együtt. A spontán tiltakozás amiatt kezdődött, hogy a bukaresti politikai vezetők nem vállalták a felelősséget a múlt pénteki  tűzvészért.
 
Ponta bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget. "Nem akarok az emberekkel harcolni, nagy hiba lenne és mindenkinek rosszat tenne" - jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: reméli, hogy a lemondása kielégíti a tüntetők követelését. Közölte, hogy az új kormány felállásáig kabinetje ellátja az ügyvezető kormány feladatait. 
 
A demonstráció egyébként elérte azt a célját is, amiért eredetileg meghirdették: szerdán Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármester is bejelentette lemondását. Elmondta: teljesen indokolt a lakosság haragja, és az áldozatok tiszteletének jeleként nyújtja be lemondását.
 
A demonstrációt egy Facebookon szerveződött csoport eredetileg az ő távozása érdekében hirdette meg, mivel sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv-klub működését.

Ennyi nem elég

Az ellenzék nem elégszik meg a kormányfő lemondásával, az egész koalíció távozását sürgetik. Victor Ponta román miniszterelnök lemondása nyomán előre hozott választást akar  az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), és ezt az álláspontot képviselik majd a Klaus Iohannis elnökkel folytatandó tárgyalásokon.
 
Alina Gorghiu, a PNL társelnöke közölte, hogy a jelenlegi román politikai helyzetben az előre hozott választás az egyedüli jó megoldás, és a pártoknak meg kell egyezniük erről. A többi párttal tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy mielőbb egyezség szülessen az előre hozott választásról. Gorghiu szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a közvélemény akaratát.
 
Hasonló véleményen van az RMDSZ is. Kelemen Hunor elképzelhetetlennek tartja, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemondása után az a baloldali koalíció alakítson újabb kormányt, mely a Ponta-kormány számára biztosította a parlamenti többséget.
 
"Nem látom elképzelhetőnek, hogy a mostani koalíció egy új miniszterelnökkel tovább kormányozzon. El tudom képzelni, hogy a mostani ellenzékből alakuljon kormány, vagy hogy kisebbségi kormány alakuljon, vagy hogy esetleg egy technokrata kormány alakuljon. És el tudom azt is képzelni, hogy előre hozott választások következzenek" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.
 
Kelemen Hunor kevéssé tartotta valószínűnek az előre hozott választásokat. Megjegyezte, ez akkor történhetne meg, ha az államfő által megbízott miniszterelnök-jelöltnek két kormányalakítási kísérlete sem járna sikerrel, és emiatt fel kellene oszlatnia a parlamentet. Elmondta, az RMDSZ-t egyelőre egyik parlamenti párt sem kereste meg azzal a kéréssel, hogy lépjen kormányra.